Bijelo, bijelo... Sve je bijelo!

Bezvremenski sinonim otvorenosti prostora, svjetlosti, čistoće i svježine u kupaonici je bijela pločica. Toliki niz godina nepopustljivo odolijeva trendovima i ostaje ikona stila, jednostavnosti za sve koji će odlučiti na sigurno kada je u pitanju uređenje kupaonice jer znaju da s odabirom bijelih pločica ne mogu pogriješiti.

Zagreb, 19. studenog 2014.

Uz bijelu pločicu moguće je realizirati bezbroj maštarija s dodacima i detaljima koji se ne odnose samo na keramiku. Naravno, vrlo jednostavno se može i eksperimentirati i mijenjati ‘make up’ kupaonice jer bezvremensko ruho bijele keramičke ljepotice pristaje gotovo svakom stilu.

Kupaonica odjenuta u bijelu keramiku svakako odiše svježinom i čistoćom, lom svjetlosti koja se raspršuje bijelim glazurama dodatno popunjava prostor nekako magličasto bisernom svjetlinom. Ona je stoga idealan odabir za male kupaonice bez prozora, ali je isto tako dobrodošla i u velike i elegantne moderno uređene kupaonice određene jednostavnim linijama ili pak raskošnim detaljima, prozračne, svijetlih tonova i punoćom svjetlosti.

Svi oni ‘bijeloljupci’ koji se ovom idejom vode u kupnju keramičkih pločica trebaju znati da odabir bijelih pločica, što se čini vrlo jednostavnim zadatkom, možda čak i pomalo dosadnim, nije nimalo lagan posao.

I s ovom odlukom, ‘štedljivicom truda’, kompliciranja i razmišljanja, sa svim dobro utemeljenim razlozima za odabir samo bijelih pločica, kada krećete u kupnju morate znati da će vas dočekati paleta keramičkih pločica koja će unijeti totalnu zbrku u sve ono što ste nazivali jednostavnom odlukom.

Ponuda bijelih pločica na tržištu je veličanstvena, gotovo jednaka svim onim dizajnerskim čudima koja se događaju u svim mogućim dimenzijama, bojama, teksturama, printevima i uzorcima. Jer zapravo, svaka nova serija koja se razvija u neku dizajnersku priču ponuđenu da uđe i u vašu kupaonicu kreće od osnovne pločice koja je uglavnom bijela ili vrlo svijetlog ‘beige’ ili ledeno sivog tona. Sve inovativne tehnološke promjene koje prate visoku modu keramičke industrije događaju se upravo i na bijeloj pločici na kojoj se zaboravlja jednostavnost i jednoličnost te postaje nit vodilja za sve dizajnerske izazove da jednostavno bijelo postane posebno, prepoznatljivo, elegantno, profinjeno, istančano i diskretno začinjeno jer će odabiru pločica presuditi samo nijanse istančanog osjetila kupca.

Bijele pločice, od najsitnijeg mozaika do velikih dimenzija, pravokutnih, kvadratnih, čak i drugih oblika, glazure u stotinama svjetlosnih efekata od izuzetno visokog sjaja, preko baršunastih i svilenkastih polusjajnih, sedefastih, do potpunih mat-varijacija, čak i kombinacija. Digitalni print bijelom bojom na bijelu glazuru igra je detalja, linija, cvjetova, točkica, raster stvarnih i stiliziranih utkanih detalja koji su profinjeni, diskretni i ne remete harmoniju bjeline.

Trend 3D tehnologije izražene teksture na pločicama nova je dimenzija priče o bijelim pločicama. Površina koja izdiže efekt na pločicama unosi dinamiku upravo u jednostavnost. Izraženi valovi, ljuskice, kockice, kružići, linije, kristali, kapljice - sve što na pločicama možemo dodirom i stvarno osjetiti postaje u svakoj kupaonici drugačija priča. Ovisno o tome kako će biti složena, odnosno ispričana: vodoravno, okomito, možda samo na jednom zidu...

Mogućnosti slaganja i dizajniranja kupaonica s bijelim pločicama također su zanimljive i vrlo raznolike, potpuno maštovite.

U ovoj je priči bijela pločica pozvana kao prijateljica osobnosti jer se u potpunosti sljubljuje u kupaonici s detaljima i stilom koji želite donijeti, uklopiti i sve što s vremenom želite promijeniti. Vrlo je jednostavno eksperimentirati, koketirati, bojati, dodavati, oduzimati i mijenjati.

Tako kupaonica može postati nova sa svakim novim trendom općenito vezanom za uređenje interijera, sa svakim novim detaljem kojeg želite.

Bez rušenja i radova, s malo truda i bezbroj ideja može biti jednostavna, sramežljiva, ali i simpatična i razigrana, elegantna, raskošna, dopadljiva, nametljiva, zavodljiva...

Možete je jednostavno izmijeniti i svaki puta sa smješkom zahvaliti svojoj saveznici - običnoj ili neobičnoj bijeloj pločici…

Morana PERKOVIĆ, ing. građ.

email