Izložba o povijesti kupaonica

U Beču se 6. veljače - 18. prosinca 2011. godine može pogledati zanimljiva izložba posvećena razvoju kupaonica. U Muzeju kulture grijanja, u sklopu izložbe pod nazivom “Ugoda kupanja” prikazani su mnogobrojni eksponati koji govore o kompletnoj povijesti kupaonica s posebnim naglaskom na kupaonice u privatnim domovima.

Zagreb, 14. lipnja 2011.

Prva bečka javna kupaonica otvorena je 22. prosinca 1887. godine. Imala je odvojene tuševe i svlačionice za žene i muškarce te je mogla ugostiti 42 muške i 24 ženske osobe. Takav tip javne kupaonice predstavljao je novitet u Europi. Bečku je kupaonicu u prvoj godini postojanja posjetilo 78 000 ljudi.

Grad Beč je do početka 1. svjetskog rata izgradio još 18 sličnih kupaonica, a 1914. godine je čak 3,5 milijuna ljudi posjetilo te javne kupaonice. Zanimljiv je podatak da su žene u ukupnom broju posjetitelja zauzimale samo 30%.

Kupaonice u 19. stoljeću dobivaju veći status unutar stambenih prostora jer se tek tada počelo jače promišljati o osobnoj higijeni. Početak 20. stoljeća donosi novu dimenziju korištenja kupaonice i zapravo, kupaonice kakve poznajemo danas razvile su se tek tada. Naime, tek tehničkim inovacijama, u prvom redu uvođenjem tekuće vode u stambeni prostor, kupaonica dobiva potpuno novu ulogu.
I dok je dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća kupaonica još bila znak blagostanja i sinonim za visoku klasu, ona je nakon 2. svjetskog rata demokratizirana i postala neizostavan dio svakog stambenog prostora.

Danas je kupaonica postala pravo mjesto za izražavanje potpune dizajnerske slobode te su u tom vidu ostvareni zaista nevjerojatni pomaci. Kupaonica je postala mjesto uživanja, spaoaza i kao takva će se vjerojatno u budućnosti još i više razvijati.
Ne možemo predvidjeti kako će izgledati kupaonica za 20 - 30 godina, no sigurni smo da će ona biti još savršenija, ugodnija i ljepša...

email