Obiteljska kupaonica

Kako organizirati prostor u obiteljskoj kupaonici

16. kolovoz 2017.

Najčešći problem u kupaonici nastupa kada treba što učinkovitije organizirati prostor. Što i gdje staviti, ugraditi viseći ormar ili police, najčešća su pitanja prije nego se krene u preuređenje prostora. Radi li se o obiteljskoj kupaonici, sve se dodatno komplicira jer tada u njoj treba složiti više stvari, počevši od ručnika, ogrtača i sl. Donosimo nekoliko savjeta na koji način izbjeći gužvu u obiteljskoj kupaonici.

Za obiteljske kupaonice vrijedi pravilo da svim korisnicima moraju prilagođene, a elementi, ovisno o namjeni, lako dostupni. To naravno isključuje malu djecu koja u kupaonici, ako se dulje zadržavaju, moraju biti pod nadzorom odrasle osobe. Djeca se također moraju naviknuti na kupaonicu i naučiti se služiti pojedinim elementima, odnosno biti samostalana, no sve to mora biti prilagođeno njihovom uzrastu i mogućnostima. Nema sumnje, ako se radi o spretnom dvogodišnjaku koji se već naučio samostalno služiti WC-om, da ćete ga pustiti da samostalno korisiti i kupaonicu. Kada već govorimo o djeci i obiteljskim kupaonicama, zaboravite na zaključavanje vrata. Jednostavno, imate li znatiželjnog mališana, ključeve trajno pospremite na neko skrovito mjesto. U obiteljskoj kupaonici jedino što je dozvoljeno zaključati je (ako imate) poseban ormarić za lijekove ili sredstva za čišćenje.

Kako obiteljsku kupaonicu upotrebljava više članova obitelji, dobro je imati više držača za ručnike i kupaoničke ogrtače, tj. onoliko vješalica koliko je potrebno. Police su uvijek dobrodošle. Imate li prostora za njih, to je dobro rješenje.

U većini obiteljskih kupaonica poželjno je imati kombinaciju visećih ormara i polica. Ormari se mogu iskoristiti za smještanje ručnika i određenih stvari koje se rjeđe upotrebljavaju, dok se police mogu iskoristiti za predmete koji se svakodnevno upotrebljavaju. Ako tek krećete u renovaciju prostora i želite postaviti viseće ormare, morate znati da je to trajno rješenje. Naime, naknadno skidanje i premještanje ormara nije jednostavno i zahtijeva znatne prostorne preinake.

Imate li veliku obiteljsku kupaonicu, možete postaviti dvostruke umivaonike koji su za višečlanu obitelj odličan izbor! Ranojutarnje gužve i svađe tko će prije zauzeti umivaonik mogu se izbjeći upravo ugradnjom dvostrukih umivaonika. Riječ je o višestruko isplativom proizvodu. S druge pak strane, veliki dvostruki umivaonici koji imaju ormarić dodatno olakšavaju problem odlaganja stvari.

Također, u velikim kupaonicama možete postaviti i pomične elemente na kotačima. Oni su praktični i osiguravaju dodatnu količinu prostora u koji se mogu složiti razne stvari. U modernim velikim kupaonicama sve češće susrećemo niske ormariće koji vrlo lijepo izgledaju i koji su vrlo praktični. U kombinaciji s visećim elementima i policama, njihova uloga, ali i izgled dolaze do još većeg izražaja.

U slučaju da se radi o manjoj obiteljskoj kupaonici, kutne police ili ormarići po mjeri savršeno su rješenje. Uski mali ormarići lijepo se uklapaju u prostor i vrlo su praktični za korištenje.

U obiteljskim kupaonicama koje koriste mala djeca dobro je izbjegavati staklene elemente. Tako bi moderne ormare od pjeskarenog stakla valjalo izbjegavati u kupaonicama koje koriste mala djeca. Također, pripazite i na oštre rubove, ali i niske staklene police. U obiteljske kupaonice savršeno se uklapaju drveni elementi, bez obzira na boju ploha.

Obiteljske kupaonice trebaju biti prostorno otvorene i ugodne atmosfere. Boje zidova trebaju biti u odnosu na cijelu koncepciju prostora i kupaoničkih elemenata. Nježne pastelne boje, pa i jednostavna bijela u kombinaciji s kupaoničkim elementima u boji, sasvim su dobar izbor.

Radi lakoće održavanja, keramičke pločice za obiteljske kupaonice ne bi trebale biti upitne. Kombinacije podnih i zidnih pločica te varijante većih i manjih dimenzija stvaraju savršene obiteljske kupaonice. Oslikane pločice ili one u boji mogu se složiti na jednom dijelu zida što djeluje vrlo efektno. S obzirom na ogromnu ponudu pločica i različitih kombinacija, treba pripaziti da se one usklade s cijelim prostorom.

Neka obiteljska kupaonica bude mjesto koje je ugodno za sve korisnike, bez obzira radi li se o malima ili velikima. Stvorite kupaonicu u kojoj ćete kao obitelj zajedno uživati i u kojoj ćete rado provoditi vrijeme.

email