Ogledalo, ogledalce

Ogledalo kao predmet koji postaje dominantan ukras vrijedan pažnje

07. kolovoz 2017.

Ogledalo je tako jednostavan predmet koji je potreban svakome. I konačno, dobiva zasluženu važnost u svakoj kupaonici i na različite načine, pri odabiru oblika i okvira te postavljanju u prostor, uz malo kreativnosti, postaje dominantan ukras vrijedan pažnje i divljenja.

Koliko ste se puta, zapravo, pogledali u ogledalo u kupaonici? U istom danu?
Tu pronalazimo svoju osobnost, a susret sa samim sobom za neke danas čak predstavlja obred u kojem posegnemo duboko u misli i osjećaje ili pak samo na brzaka u prolasku provjerimo izgledamo li onako kako to želimo. Stoga ovaj kultni predmet koji zna sve naše tajne zaslužuje posebnu pažnju kod uređenja kupaonice.

Posebno ćemo veličati ulogu ogledala kao vrlo jednostavnog dekorativnog detalja za maštovite kreacije amatera i dizajnera interijera koji su ovaj predmet odabrali da na bajkovit način oživi i zrcali svakodnevnu ljepotu i skrivenu taštinu.

Mjesto na kojem će se nalaziti ogledalo u kupaonici unaprijed je određeno, tako da je vrlo efektno odabrati podlogu ispod ogledala različitu od osnovne pločice i time ga dodatno naglasiti. Osnovna pločica je uglavnom jednostavna, diskretnog svijetlog tona i teksture te dominira u slaganju većim dijelom zidnih površina. Kod odabira pločica za kupaonicu svaka serija, uz osnovnu pločicu svijetlih boja, nudi više boja za kombiniranje istog dizajna, upotpunjene bordurama i dekorativnim pločicama koje su maštovitim planom polaganja idealne za isticanje segmenata i detalja koje želite posebno istaknuti u kupaonici.

Za štovatelje klasičnog dizajna pločica, najčešći način polaganja je vijenac tamnijih pločica od poda do visine 1 m, odvojen bordurom od osnovne pločice svijetlog tona, koja se slaže do stropa. Klasika ne podilazi snažnom i agresivnom nametanju trendova koji se spektakularno i munjevito mijenjaju. No ipak, najavljuje se povratak glamura u velikom stilu, osim dizajnom i većim dimenzijama pločica, posebno dekorima i bordurama, a pogotovo izraženim teksturama i reljefu na pločicama. Kod takvih kombinacija okvir ogledala je detalj koji na svijetloj podlozi, ako se odlučite za naglašeni dizajn okvira, preuzima potpunu dominaciju.

Moderan dizajn uređenja kupaonice nudi izuzetno raznolike kombinacije i improvizacije koje nisu unaprijed definirane, a mašta i kreativnost može prekoračiti svaku prepreku za koju mislite da negdje postoji. Dekori su još ljepši i raznovrsniji. Izraženi kontrasti boja koje nude moderne pločice su svakako za one hrabre i odvažne, međutim sve su prisutnije dekorativne pločice naglašenih reljefnih tekstura, snažno izraženih na površini, i na osnovnoj pločici blagih i svijetlih tonova, i na pločicama jakih boja pa svaka zamišljena ideja može biti ostvarena. Sve inspirativne i maštovite kombinacije su dozvoljene.

Kombiniranje različitih stilova definitivno je “in”

Čak i najobičnije izrezano ogledalo može se ugraditi u pločice i rubiti bordurom. Na taj će način dobiti okvir od keramike i postati jedinstven dodatak svakoj čak i najobičnijoj pločici. Mogućnosti su beskonačne, a i različiti oblici: okruglo, ovalno, kvadratno, duguljasto, široko, pravilnih i slobodnih oblika, čak i od više komada. Upravo ta raznolikost nudi svakojake mogućnosti kombiniranja s podlogom. Samo dva ili tri reda običnih pločica druge boje već je detalj na kojem će ogledalo jače blistati. Odabirom podloge s naglašenom teksturom ili uzorkom nastaje snažana kombinacija koja, ako želite biti u trendu, nikada ne može biti predimenzionirana. Bez obzira na oblik ogledala, podloga od pločica dodatno će naglasiti ogledalo kao pravi izložbeni primjerak koji želite pokazati.

A, tek okviri! Tanki, široki, metalni, plastični, patinasti, masivni, kičasti, svakojaki - jednostavno odaberite i zapečatite svoj osobni stil. Raznoliki i maštoviti okviri ih zapravo čine čarobnima.

I kada nestane lice iz zrcala, ne prestaje rapsodija, ogledalo koketira s prostorom i odrazom ga proširuje, zrcali maštu, detalje i plohe, igru boja i sjena, raspršuje i lomi svjetlost, stvara novi pogled, iz svakoga kuta šarena i drugačija slika u okviru.
I u toj se čaroliji jednostavno želite vidjeti!

(Morana PERKOVIĆ, ing. građ.)

email