Voda i za kućanstva i za industriju poskupjela bez ikakvih najava

Bez ikakve najave, priopćenja, upozorenja i obrazloženja iz gradskih uprava ili gradskih komunalnih poduzeća, s prvim danom ove godine u svim se gradovima primjenjuju nove, više cijene vode i odvodnje i za kućanstva i za industriju.

Zagreb, 7. siječanj 2013.

Razlog poskupljenju je uredba kojom je vlada u ljeto prošle godine povisila iznose naknade za korištenje voda i naknade za zaštitu voda, s primjenom od 1. siječnja 2013. godine, piše Večernji list.
U gradovima s područja Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije poskupljenje neće biti veće od kune po metru kubičnome, što za prosječnu četveročlanu obitelj, koja na mjesec potroši oko 20 "kubika", znači oko 20 kuna. Iznimka je Čakovec, u kojemu je povećanje 1,69 kuna, od čega se kuna odnosi na veću naknadu za gradnju kanalizacije.
- Vladina uredba primjenjivat će se na računima za siječanj, koji građanima stižu u veljači. Riječ je o otprilike kuni po metru prostornome - kažu u varaždinskom Varkomu.
- Cijena se podigla za 6%, odnosno za domaćinstva i stanare iznosi 11,92 kune po kubičnome metru, a za gospodarstva 12,55 kuna po kubičnome metru – kaže direktor Zagorskih vodovoda, koji pokriva dvije trećine Krapinsko-zagorske županije, Željko Hren.
U Krapini imaju naročito velikih razloga za zadovoljstvo jer im je voda već poskupjela prije mjesec dana.
Građani su šokirani činjenicom da ih nitko nije obavijestio o tome da im slijedi novi udar na standard. Ako to već nisu učinila komunalna poduzeća, svakako su javnost o poskupljenju trebale obavijestiti gradske uprave, zaključuje Večernji list.

email