Voda na jugu Hrvatske poskupljuje 15 do 20 kuna po kubiku

Potrošačima od Konavala do Pelješca s računima za potrošnju vode za siječanj 2013. stiže novo poskupljenje.

Dubrovnik, 24. siječanj 2013.

Zbog rasta cijene naknade za korištenje i zaštitu voda, prosječan iznos računa uvećat će se između 15 i 20 kuna. Kako piše Slobodna Dalmacija, nakon najnovijeg zamućenja vode na izvoru Omble, koje se zbog obilnih kiša oduljilo na gotovo cijeli tjedan, Dubrovčani su se ponadali da će im poskupljenje osigurati i dugo očekivani pročistač, no od toga nema ništa. Dvije naknade prihod su države koji nije predviđen za ugradnju filtara, objašnjavaju u Vodovodu.
"O poskupljenju je odlučila Vlada s obzirom na velike investicije u vodoopskrbi, a Hrvatske vode planiraju utrošiti novac za sufinanciranje svih vodovoda u Hrvatskoj. Od Nove godine naknade za korištenje i za zaštitu voda bit će za kunu skuplje, što znači da će se po kubičnome metru potrošene vode naknada za korištenje voda plaćati 1,80 kuna, a naknada za zaštitu 1,90 kuna" – komentirao je direktor dubrovačkog Vodovoda Pero Mišković novi mini udar na kućni budžet građana.
Objašnjava da su nove korekcije cijena provedene kako bi se mogli ostvariti krupni projekti poput cjevovoda Vrbica − Lozica, vrijednog 10 milijuna kuna, ili vodovoda za Lokrum, koji stoji tri milijuna kuna. Hrvatske vode i Vodovod nadalje u omjeru 10:90 posto sufinanciraju i zahvate izvan Grada, kao što su izgradnja kanalizacije u Malom Stonu ili cjevovoda u Župi dubrovačkoj. Među projektima koje će dubrovački Vodovod kandidirati ove godine izdvaja se Orašac, gdje će se za 30 milijuna kuna graditi dvije vodospreme, tri crpne stanice i 10 kilometara glavne trase. Što se tiče treće naknade navedene na računu za vodu, one za razvoj po cijeni od 3,50 kuna po kubiku, Mišković ističe da o njezinu uvođenju i iznosu odlučuju gradska vijeća.

email