Povratak u neka davna vremena

Koliko volimo prošlost u kupaonici?

20. rujan 2017.

Sjećate li se kako su kupaonice nekada izgledale? Kako su izgledale prije 20, 30 ili više godina? Što se promijenilo? Jesu li bile ljepše nekada ili danas? Dizajn i tehnološke inovacije današnje su kupaonice pretvorile u sasvim drugačiju priču.. Otkrit ćemo koju!

Nije riječ samo i stilu. Kupaonica je u svojoj dugoj po-vijesti doživljavala velike promjene. Traženje kom-promisa s već postojećim trendovima uvijek je bila svojevrsna nit vodilja kod uređenja kupaonica.

Naravno, kupaonica iz prošlosti o kojoj sada govorimo ni približno nije imala ulogu kakvu ima danas. Promatramo li samo njezinu ulogu, mogli bi napisati cijeli članak ili više njih, a da ni ne dotaknemo razvoj sanitarija. Slobodno mo-žemo reći kako je kupaonica danas zavladala našim domom, odnosno da je jedna od najvažnijih prostorija. No, nekoć to nije bilo tako.

Kamen je bio zaštitni znak kupaoničkih elemenata, ali i da-nas je u kupaonici rado viđen. Kod kamena je zanimljiva njegova uloga kao materijala u prostoru kupaonice jer se cijelo ovo vrijeme održao, ali i nadograđivao ili upotpunja-vao u kombinacijama s drugim materijalima i namjenama. Taj spoj prirodnog i bezvremenskog najbolje se vidi u zastu-pljenosti kamena u modernim kupaonicama.

Danas uglavnom govorimo o jednostavnim linijama i savr-šeno funkcionalnom dizajnu kao glavnim karakteristikama modernih kupaoničkih elemenata. Stakleni umivaonici ili pak oni u boji danas zaista više nisu nikakva novost. Teži se nekim novim oblicima i neuobičajenom dizajnu, no uvijek nas nekako više oduševe oni jednostavni i minimalistički nježni oblici kojima netko teško može odoljeti.

Današnje kupaonice teže sinergiji savršenstva oblika i teh-noloških karakteristika. Nježne i prirodne boje koje se neo-doljivo nadovezuju u kupaoničku priču stvaraju kupaonice koje odišu lakoćom i potpunim skladom svih elemenata koji tvore prostor u kojem se osjećamo ugodno. Tada go-vorimo o wellness kućnim oazama u kojima je lako uživati...

No, je li i u prošlosti kupaonica bila wellness oaza? Naravno da nije. Ona je zadovoljavala ispunjavanje tek skromnih hi-gijenskih potreba. Dakako, moramo imati na umu i činjeni-cu da su si, npr. kade, mogli priuštiti tek oni imućniji.

Priča o pločicama također je vrlo složena. Od davnina do danas, njihova je priča toliko zanimljiva da se u moru pre-krasnih rješenja i ideja, tehnika i same primjene u prostoru, kupaonica uvijek na neki način svemu tome (uspješno) pri-lagođavala. Pločice su bile i ostale neizostavni kupaonički element broj 1. Pločice će uvijek u kupaonici biti rado viđene i cijenjene. Samo je pitanje koje odabrati i kako ih najbo-lje u kupaonici prezentirati.

Pločice su danas znatno više od zidnih ili podnih obloga. One stvaraju stil, predstavljaju određenu umjetnost. Živih boja, različitih oblika i dimenzija, mozaici i 3D tehnike na-pravili su od pločica jedinstven i čaroban svijet koji kupao-nice pretvaraju u prekrasne prostorije.

Osvrnemo li se na kupaonice nekada i danas, što možemo zamijetiti i zaključiti? Možemo li na to pitanje jednostavno odgovoriti? Ne možemo. Jedino što možemo je da tu pro-storiju nekada i danas promatramo iz više aspekata. Da je zamjećujemo kao nešto posebno i lijepo.

Bez obzira na to radili se o maloj ili velikoj kupaonici, onoj koju su osmislili dizajneri ili tek naša mašta, ona je postala naše ogledalo privatnosti, uživanja i čistog hedonizma. Za-pravo, nekako je sve tako jednostavno podređeno uživanju i opuštanju da je kupaonica sve ono više od same kupaonice.

Što nam donosi budućnost? Još ljepšu i funkcionalniju ku-paonicu! To je prostor koji arhitektima i dizajnerima daje nevjerojatne ideje i otvara neke sasvim nove konceptualne mogućnosti. Pitanje je samo jesmo li mi spremni za takve kupaonice?

email