Roca izvršila akviziciju ruske tvrtke Akvaton

Zagreb, 28. travnja 2011.

Španjolska kompanija Roca je izvršila akviziciju Akvatona, vodeće ruske kompanije za proizvodnju namještaja namijenjenog kupaoničkom prostoru. Ova akvizicija označava značajan korak u konsolidaciji Roce na ovom strateški važnom tržištu, učvršćujući istovremeno njezin vodeći globalni položaj, priopćeno je iz Roce.

Na ruskom tržištu, Akvaton predstavlja industrijsku referencu u sektoru kupaoničkog namještaja, s tržišnim udjelom koji iznosi otprilike 15%. Proizvodni pogon kompanije, koji zapošljava 550 ljudi, proizvodi sanitarnu opremu za kupaonički prostor i „solid surface“ umivaonike u gradu Davidovo, samo 100 km istočno od Moskve.

Ovom novom kupnjom Roca namjerava zadovoljiti povećanu domaću potražnju na ruskom tržištu, kao i potražnju Zajednica nezavisnih država (CIS), potaknutu snažnim ekonomskim rastom za koji se vjeruje da će se nastaviti i tijekom narednih godina.
Otkad je prvi put ušla na ovo tržište još početkom 1990-ih, Roca je potvrdila svoje uvjerenje u potencijal rasta države, snažno povećavajući svoju prisutnost na tržištu, da bi na kraju postala vodeća tvrtka na tržištu u sektoru ruskog kupaoničkog prostora.

U tom kontekstu, tijekom 2010. Roca je kupila tvrtku Ugrakeram OOO, specijaliziranu za proizvodnju i prodaju sanitarnog porculana. Navedenom kupnjom, Roca je postala vlasnik tvornice sanitarnog porculana s najvećim proizvodnim kapacitetom u Ruskoj Federaciji. Proizvodni pogon, smješten u Kalugi, 200 km južno od Moskve, zajedno s postrojenjem Tosno smještenim 50 km od St. Petersburga, te postrojenjima u Čeboksariju i Novočeboksarsku, čine važno Rocino industrijsko prisustvo u ovoj državi.

U lipnju 2011. Roca se također nada otvorenju šestog proizvodnog pogona koji će biti specijaliziran za proizvodnju akrilnih kada.

Spomenimo da je Roca vodeća kompanija na ruskom tržištu kupaoničkih prostora, a pored toga je i prva španjolska kompanija po pitanju investicija. Ova zadnja akvizicija znači da Roca sada u Rusiji posjeduje pet proizvodnih pogona, ukupno zapošljavajući preko 2500 djelatnika.

email