Roca Grupacija svečano otvorila novu tvornicu sanitarnog porculana u Brazilu

Roca Grupacija nedavno je otvorila novu tvornicu sanitarnog porculana u tvorničkom kompleksu Santa Luzia na jugoistoku Brazila. 2011. godine Brazil je po obujmu prodaje postao najveće tržište Roca Grupacije, čime je po prvi puta nadmašena i Španjolska.

Zaprešić, 15. listopada 2012.

Investicijom od 93 milijuna brazilskih reala (35.500.000 €), puštanje u pogon novog postrojenja će stvoriti 150 izravnih radnih mjesta i povećati kapacitet proizvodnje kompleksa Santa Luzia za 4,2 milijuna jedinica godišnje, što je najveća proizvodna jedinica Roca Grupacije diljem svijeta. Ovaj kompleks sadrži još jednu tvornicu sanitarnog porculana, ukupne izgrađene površine od 71.200 četvornih metara, navodi se u priopćenju kompanije.

Novo postrojenje je u potpunosti automatizirano i sadrži najnovije napredne proizvodne tehnologije i tehnike (preše, robote za glaziranje, transportne sustave i opremu). Nova se tvornica također uklapa u stroge standarde Grupe a vezane za očuvanje vode , energije, sa 100% iskorištavanjem otpada. Kada tvornica bude u punom pogonu, omogućit će 15% povećanje proizvodnih kapaciteta Roca Grupe u Brazilu, točnije povećanje proizvodnje na 12,8 milijuna jedinica godišnje. Poboljšanja napravljena u posljednjih nekoliko mjeseci u ostatku postrojenja iz Grupe u Brazilu također pridonose tom porastu. Proizvedena roba iz novog pogona bit će distribuirana diljem zemlje, osim na sjeveru i sjeveroistoku regije, koji su obuhvaćeni tvornicama iz Grupe u Recifeu.
Roca Grupa trenutno je na vodećoj poziciji u Brazilu, u tržišnom udjelu u području kupaonske opreme, sa svojom ponudom koja pokriva sve segmente tržišta.
Sa skoro 3,200 zaposlenih, Roca Grupa ima 8 tvornica u Brazilu: pet za sanitarni porculan (Jundiaí, Serra, Recife I dvije u Santa Luzia) i tri za keramičke pločice (São Mateus do Sul I dvije u Campo Largo), uz proizvodnju slavina u Jundaí.

Ulaganja u Brazilu i drugim zemljama u razvoju (Rusija, Kina, Indija) su u skladu s strateškim planom Roca Grupe, za jačanje svoje vodeće pozicije na tim tržištima proširujući svoj tržišni udio.
U 2011. Brazil je, za Roca Grupu u volumenu prodaje, postao najveće tržište, čime je po prvi puta nadmašena i Španjolska, gdje je usporavanje građevinske industrije dovelo do značajnog smanjenja prodaje u posljednjih nekoliko godina, s mračnim izgledima za budućnost. Prema najnovijem Euroconstruct izvješću, kratkoročne prognoze predviđaju i dalje padove u građevinarstvu (-21,1% za 2012 i -8,1% za 2013).

email