Zbog štednje vode nova pravila za tuševe i vodokotliće?!

Zagreb, 28. travnja 2011.

Kako piše njemački list Die Welt, Europska unija planira natjerati vlasnike kuća i stanova te najmodavce da zamijene glave tuševa, WC kotliće i slavine modelima koji štede vodu.

Die Welt je objavio da Europska komisija namjerava objaviti nova pravila za stanove i kuće koja se odnose na potrošnju vode u zemljama članicama Unije, a koja bi trebala smanjiti potrošnju vode za do 30%. Svaki stan bi, piše list, trebao u novu opremu uložiti oko 400 eura. Njemački list objavio je da bi takve mjere u Njemačkoj, koja ima oko 25 milijuna kuća i stanova, stajale više od deset milijardi eura.

S novim pravilima, kako piše njemački tisak, slovenski povjerenik EU-a za zaštitu okoliša, Janez Potočnik, želio se boriti prije svega protiv nedostatka vode u južnoj Europi. List Focus piše da je Europska komisija demantirala te navode.

"Ovo izvješće nije utemeljeno. Ne postoje pravila koja predviđaju zamjenu glava tuševa, WC kotlića i slavina", rekao je glasnogovornik povjerenika za zaštitu okoliša", prenosi HRT.

email