Dug je put od stare do nove kupaonice

Kupili ste stan i pred vama je nimalo lagan zadatak (pre)uređenja kupanice. Odakle početi? Na što obratiti pažnju? Prije svega morate znati što od kupaonice želite i koja će joj biti glavna funkcija. Naravno, o novcu kojim raspolažete za tu investiciju ne moramo posebno govoriti.

Stara kupaonica, i to pogotovo ona koja je niz godina korištena bez ikakvih većih zahvata na opremi ili instalacijama, na prvi mah ne ulijeva povjerenje (a posebice kada se još dozna da je u njoj došlo do požara!). No, ako glavnu riječ imaju iskusni majstori, a radovi se odvijaju prema točno utvrđenom planu, priča dobiva sasvim drugačiji ton... Ideja je bila da kupaonica bude prostrana, svijetla, da ostavlja dojam prozračnosti i da u njoj prevladava osjećaj ugode. No, od ideje do gotove kupaonice bio je dug put.

Prvo je na redu bilo “rušenje” stare kupaonice. Uklonjeni su sanitarni elementi, keramičke pločice, bojler, radijator, prozor i dr, a srušena su i dva zida. Glavni razlog za to bilo je što je WC prvobitno bio odvojen od kupanice, dok se prema novoj ideji trebao smjestiti unutar nje. Uz to, kupaonica je imala jedna vrata koja su vodila prema hodniku i druga prema spavaćoj sobi za koja je bilo predviđeno zazidavanje.

Slijedilo je postavljanje vodovodnih instalacija (za toplu i hladnu vodu) i kanalizacijskih instalacija te pripremni radovi za postavljanje bojlera. Zbog dotrajalosti i oštećenja također je zamijenjena kompletna instalacija grijanja.

Kada su instalacije bile postavljene moglo se pristupiti ugradnji novog bojlera. Postavljanje keramike zahtijevalo je posebnu pažnju i vrijeme, a nakon što su pločice postavljene krenula je ugradnja umivaonika, WC -školjke i kupaoničkog radijatora. Kutić u kojem se nalazio kupaonički prozor i radijator također je doživio određene preinake...

Ipak, kada je sve to bilo dovršeno, uslijedio je vjerojatno najugodniji dio posla: postavljanje neizostavnih ‘sitnica’ kao što su zrcalo, police, rasvjeta, razni držači i ostali pribor. No, u ovom su dijelu posla bile presudne riječi investitora koji je kupaonicu oživio u jedinstvenom stilu.

Na kraju, od stare i dotrajale kupaonice napravljena je kompletno nova, proširena i uređena u jednostavnom stilu koji ostavlja dovoljno prostora za eventualne daljnje promjene. Kupaonica je oživjela jednostavnošću boja, odabirom keramičkih pločica i kupaoničkih elemenata. Kupaonica je time postala prostor s predznakom funkcionalnosti.

I konačno, koliko je sve to koštalo (barem oprema, bez radova):

armatura za umivaonik 499,00 kn
tuš-garnitura 219,00 kn
umivaonik, 60cm 199,00 kn
WC-školjka, podna bijela 329,00 kn
kada 1.369,00 kn
vodokotlić 159,00 kn
pločice za kupaonicu, zidne 549,00 kn
pločice za kupaonicu, podne 630,00 kn
email