Kako se tuširaju europljani?

Poznati njemački proizvođač sanitarne armature Grohe u prošle je dvije godine proveo istraživanje kojim se željelo utvrditi kakve su navike i običaji u vezi s tuširanjem u šest europskih zemalja. Rezultati su, svakako, bili više nego zanimljivi.

Tijekom 2007. i 2008. godine u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i Španjolskoj provedeno je istraživanje kojim se željelo utvrditi koje su navike u vezi s tuširanjem u tim zemljama. Istraživanje je provedeno na zahtjev poznatog njemačkog proizvođača sanitarnih armatura i kupaoničke opreme Grohe, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno 3200 ispitanika iz spomenutih šest zemalja.

Što to, zapravo, znači ‘tuširanje’?

Prvo je pitanje bilo vrlo jednostavno i njime se željelo doznati što to, zapravo, znači tuširanje? Za 54% ispitanih iz Belgije i Francuske te za 52% iz Njemačke ono znači ‘tuširanje u kadi’, a za razliku od toga, za 55% ispitanih iz Italije ono podrazumijeva ‘tuširanje u tuškabini’.

Redovito ili povremeno tuširanje?

Sljedećim se pitanjem željelo utvrditi koliko se često stanovnice i stanovnici tih šest europskih zemalja tuširaju. Rezultat je bio očekivan: u tih se šest visokorazvijenih europskih zemalja svi tuširaju redovito i često (stoga bi zanimljivo bilo vidjeti rezultate takvog istraživanja u zemljama Istočne, a posebice Jugoistočne Europe). Pri tome je 84% ispitanih iz Francuske i 83% iz Španjolske odgovorilo da se tušira najmanje jednom dnevno, dok se u Austriji i Njemačkoj jednom dnevno tušira 69%, odnosno 64% ispitanih, a potom slijede oni iz Italije (60%) i Belgije (57%).

Kada se tko najradije tušira?

No, mnogo je bilo teže utvrditi doba dana kada je tuširanje kome najmilije. Je li to jutro, kada se tijelo želi osvježiti i pripremiti za naporan dan ili je to pak večer, kada se želi čist i svjež otići na počinak. No, 75% ispitanih iz Španjolske je odgovorilo da se najradije tušira ujutro, a kako je bilo moguće dati dva odgovora, isti je broj odgovorio da se tušira prije spavanja. Slični su odgovori dobiveni u Belgiji, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj, dok je do odstupanja došlo u Austriji. Naime, za 57% ispitanih iz Austrije omiljeno doba za tuširanje je večer, a za 41% je to jutro.
‘Tradicionalno’ tuširanje vikendom navika je koja je ostala iz vremena kada su se ljudi doista kupali samo jednom tjedno i to najčešće vikendom, odnosno nedjeljom prije odlaska na bogoslužje. Možda je zato i 95% ispitanih iz Španjolske, zemlje u kojoj je vjera razmjerno duboko ukorijenjena (iako to suvremena španjolska popularna kultura manje-više uspješno opovrgava!), odgovorilo da se obvezno tušira vikendom. No, od tog se ‘pravila’ odstupilo u Italiji (zemlji također ‘velikih vjernika’) gdje je svega 75% ispitanih odgovorio da se svakako tušira i vikendom, dok je u preostale četiri zemlje taj udio bio mnogo veći.

Tuširanje prije izlazaka, nakon sporta?

Jedno se pitanje odnosilo i na povezanost tuširanja s određenim događajima, npr. izlascima ili bavljenjem sportom. Kada je riječ o tome, valja naglasiti da će se svi oni koji izlaze sa Španjolkama ili Španjolcima svakako ugodno osjećati. Naime, prema rezultatima istraživanja, čak 81% ispitanih iz Španjolske odgovorilo je da se obvezno tušira prije izlaska. S druge strane, Talijanke i Talijane trebalo bi izbjegavati nakon što se bave sportom jer se čak 83% njih tada ne tušira! S druge strane, 71% ispitanih iz Belgije odgovorilo se da se tušira ‘kada se osjeća loše’, odnosno kako bi ‘otklonilo loše misli’, za razliku od Njemačke, gdje se s tim razlogom tušira svega 8% ispitanih.

Tuširanje i seks?

U svakom slučaju, najzanimljivija su bila pitanja koja u vezu dovode tuširanje i seks. Naime, tko se radije tušira prije, tko poslije seksa, a tko se pak najviše voli seksati pod tušem? Zapravo, moglo bi se reći da su odgovori bili još zanimljiviji. Naime, otprilike podjednak broj ispitanih u tri zemlje odgovorio je i ‘prije’ i ‘poslije’ (bilo je moguće dati više odgovora). Tako je odgovorilo 42% ispitanih iz Italije te 35% ispitanih iz Belgije i Njemačke. Za razliku od toga, najveći dio ispitanih iz Francuske i Španjolske prednost je dalo odgovoru ‘poslije’. No, svakako je najzanimljiviji bio odgovor ‘za vrijeme’ (pri čemu se nije ulazilo u detalje kada se to radi: povremeno, stalno i sl): tako je odgovorilo 38% ispitanih iz Belgije, 36% iz Francuske, 35% iz Španjolske i 25% iz Italije.

Topla voda ili ne?

Jednim od postavljenih pitanja željelo se utvrditi koliko ispitanici vole toplu vodu pri tuširanju. Moglo bi se reći: većina. Naime, 44% ispitanih iz Njemačke reklo je da se uvijek tušira isključivo toplom vodom, a 36% njih da to čini redovito, što je Njemačku po udjelu ljubitelja tuširanja toplom vodom (80%) postavilo na prvo mjesto, a potom slijede Španjolska sa 77%, Italija sa 75%, Austrija sa 73% i Francuska sa 66%. Za razliku od toga, svega 53% ispitanih iz Belgije odgovorilo je da voli kada je pri tuširanju odvrnuta (i) slavina za toplu vodu.

Spužva ili rukavica, gel, šampon ili sapun?

Vrlo zanimljivi također su bili odgovori na pitanja koja se pomagala, odnosno pribor koristi pri tuširanju. Većina (58%) ispitanih iz Italije izjavila je da koristi spužvu, a gotovo isti broj iz Belgije koristi rukavicu za tuširanje. Za razliku od toga, najviše ispitanih iz Njemačke (71%) pjenu od sapuna, šampona ili gela za tuširanje na tijelo nanosi i po njemu trlja rukama.
Kada se pak radi o odabiru: sapun, šampon ili gel za tuširanje, većina ispitanih iz spomenutih zemalja gotovo je jednoglasna: na prvom je mjestu gel za tuširanje. Tako misli 90% ispitanih iz Njemačke, 87% iz Belgije i Francuske te 79% iz Italije. Na drugom je mjestu šampon za koji se odlučilo 73% ispitanih iz Njemačke (dakako, bilo je moguće dati više odgovora), 68% iz Francuske, 65% iz Italije i 64% iz Belgije. Za razliku od toga, broj ispitanih koji su se odlučili (i) za sapun bio je veći od 30% samo u Italiji (35%), dok ga u Španjolskoj koristi svega 4% ispitanih!

Tko to (ne) voli dlake po dnu tuškabine i mokru zavjesu?

Tuširanje za mnoge ima dvije ‘grozote’: zaostalu kosu i dlake po dnu kade ili tuškabine i mokru zavjesu koja se lijepi uz tijelo. Kosa i dlake po dnu tuškabine apsolutna su grozota za 83% ispitanih iz Francuske, 80% iz Belgije i 76% iz Njemačke, dok ‘horor’ u tuškabini br. 2 nije Norman Bates iz glasovitog Hitchcockovog filma, već mokra zavjesa priljepljena za tijelo. Nju za grozotu smatra 75% ispitanih iz Italije, 64% iz Francuske i 58% iz Belgije.

Što se sve još radi ispod tuša?

Kao što je ranije spomenuto, za jedan dio ispitanih iz Belgije, Francuske, Španjolske i Italije, seks je jedna od stvari koje se također mogu raditi pod tušem, no što se sve još može? Primjerice, razmišljanje je za mnoge također omiljena ‘zabava’. Barem je tako odgovorilo 71% ispitanih iz Španjolske, 61% iz Italije i 52% iz Belgije. Za razliku od toga, planiranjem dnevnih aktivnosti pod tušem se bavi 84% ispitanih iz Njemačke, 79% iz Francuske i 75% iz Italije.
Isto tako, ni pjevanje pod tušem nije zaboravljeno. Time se bavi čak 33% ispitanih iz Španjolske, 21% iz Italije i 20% iz Francuske. U tim su zemljama svi ispitani ujedno odgovorili da pjevaju domaće (narodne) pjesme, dok 24% ispitanih iz Njemačke pjeva pop ili rock-hitove.

Zaključak: kako se Europljani ponašaju i što rade pod tušem?

Iako su istraživanjem bili obuhvaćeni ispitanici iz šest razmjerno visokorazvijenih zemlja Zapadne i Južne Europe, ono je pokazalo neke od navika i običaja u vezi s tuširanjem koji bi se mogli primijeniti i na cijelu Europu. Uostalom, radi se o zemljama koje na neki način postavljaju trendove, između ostalog i zato što iz njih potječe većina proizvođača sanitarne i kupaoničke opreme.
U svakom slučaju, sažeto bi se moglo reći da je svakodnevno tuširanje najčešće u Francuskoj, da je ‘tradicionalno’ tuširanje vikendom i dalje običaj u Španjolskoj, da je Austriji omiljeno tuširanje na večer, odnosno prije spavanja, da se u Njemačkoj tuširanje bez tople vode ne može zamisliti, da je u Belgiji najzabavniji seks pod tušem i da se spužva za tuširanje najviše koristi u Italji.

email