Umijeće uživanja

U potrazi ste za slobodnim vremenom? Ako ga i pronađete, razmišljate kako ćete ga iskoristiti. Otići u velnes-centar ili se prepustiti uživanju u vlastitom domu? Postoje čari opuštanja u ugodnoj toploj kupki...

Tempo modernog čovjeka vrlo je stresan. Svakodnevne brige i problemi kao da se gomilaju u sve većoj mjeri, dok njihovo rješavanje čeka neka bolja vremena.... Zbrka, jurnjava i nedostatak vremena glavni su problemi s kojima se svi mi nosimo i borimo.
Naravno, organizam je taj koji sve trpi i na kojem se sve lomi. Osjećaj umora, iscrpljenost, problemi sa spavanjem te u konačnici kronični umor, organizam dovode do krajnjih granica izdržljivosti.

Zašto stoga slobodno vrijeme ne bi iskoristili za ugodno opuštanje u kadi? Pretočite snagu eteričnih ulja u rapsodiju mirisa i uplovite u osvježenje nakon napornog radnog tjedna. Aromatične kupke kao da su stvorene za opuštanje... Nekoliko kapi eteričnog ulja (najbolje četiri do osam kapi) ulije se u jabučni ocat ili mlijeko (može i med) i razmuti se po punoj kadi. Važno je da voda nije prevruća jer će onda i osjećaj osvježenja izostati. Toplina vode treba biti umjerena, a najbolja temperatura za kupke s eteričnim uljima je 18 - 21°C.
Za večernju kupku najbolje je odabrati ulje lavande, cedra ili naranče. No, jednako će tako i jasmin kao ulje ljubavi dobro poslužiti. Lavanda ima izrazito opuštajuć karakter pa je itekako dobar izbor za kupke prije odlaska na počinak. Ona djeluje pozitivno na duh i općepozitivno stanje organizma. Lavanda se koristi od davnina. Poznato je da su stari Rimljani u kupke ulijevali upravo lavandino ulje. Razmišljate li o senzualnoj kupki, tj. onoj za dvoje, onda svakako napravite kupku od ružinog ulja ili ylang ylanga. Želite li kupku učiniti nešto intenzivnijom, dodajte joj ulje eukaliptusa ili ružmarina.
Naravno, kod opuštanja u kadi ne zaboravite isključiti telefone, pustiti ugodnu glazbu i jednostavno se prepustiti kapima vode... Kupke su idealan način za smirivanje napetosti, ali i za regeneraciju organizma. Nikada ne zaboravite na činjenicu da je tijelu potreban odmor te da se za to uvijek treba pronaći malo vremena. Poklonite tijelu potreban mir i učinite život na trenutak ljepšim, opuštenijim...

Odlučite li se za kupku u dvoje, ne zaboravite na one male romantične detalje poput ružinih latica i mirisnih svijeća. Glazba je također važan element.
Problemi sa snom mogu se riješiti cvjetnom kupkom od kamilice koja djeluje vrlo relaksirajuće i umirujuće. Agrumi poput limuna, naranče ili mandarine imaju osvježavajuću voćnu notu i ne preporučuju se za večernja namakanja jer potiču energiju. No, dobro je znati kako eterično ulje naranče regenerira stanice kože.
Zaboravite na obaveze i prepustite se ugodi u vlastitom domu. Vjerujemo kako nije teško pronaći barem malo vremena za sebe...

email