Feng shui za sretne kupaonice

Zbog brojnih tabua vezanih uz Feng shui u kupaonicama (dignuta daska je nepovoljan Feng shui, kupaonica je mjesto gdje energija “curi” itd) vrlo lako zaboravljamo na sve one divne stvari koje se događaju u našim kupaonicama. Prije svega, one nam pružaju priliku za svakodnevni osobni velnes. Gđa. Irena LUČIĆ iz Feng shui studija Zlatni zmaj pojasnila nam je kako svaka kupaonica može postati sretna i lijepa...

Iako ga često čujemo u zadnje vrijeme, pojam velnesa nikome baš nije u potpunosti jasan. U smislu kako ga objašnjava Feng shui velnes se ne odnosi nužno na skupo i bogato uređene hotelske interijere s posljednjim krikovima sanitarne tehnologije, već je to ono predivno Ovdje i Sada koje poklanjamo sebi. Velnes ugođaj vrlo lako možemo postići i u kupaonici od 6 m2, u unajmljenom stanu, kao i u kupaonici u kojoj pločice neumoljivo podsjećaju na osamdesete (jer od tada nisu ni promijenjene). Sigurno se pitate kako je to moguće? Evo nekoliko savjeta.

  • Ako u vašoj kupaonici postoje predmeti koji ne rade ili se ne koriste, popravite ih ili bacite. Pobrinite se da iz slavine i vodokotlića ne curi voda. Također, perilica rublja mora biti očišćena od kamenca. Pokvarene i stvari koje se uopće ne koriste predstavljaju vrlo loš Feng shui jer troše Chi (energiju), a pri tom nas nerijetko i živciraju.
  • Bez obzira na estetiku i stil uređenja, pobrinite se da kupaonica uvijek bude čista i uredna. Neekološka, ali i za zdravlje vrlo opasna kemijska sredstva za čišćenje zamijenite znatno jeftinijim kućnim pripravcima za čišćenje na osnovi eteričnih ulja, sode bikarbone, octa i soli. Osim što ćete se riješiti prljavštine, osjećat ćete se znatno bolje znajući da ste učinili dobro djelo za okoliš. Kupaonica mora biti ugodna mirisa.
  • Poklopac zahodske školjke uvijek držite spušten. Osim što pridonosi većoj higijeni, u smislu kako ga objašnjava Feng shui taj postupak sprječava nepotrebno otjecanje energije (čitaj: novca) iz stana.
  • Izbjegavajte koristiti morske motive (ribice, konjice, školjkice, zvjezdice) pri uređenju kupaonice. U tom dijelu stana ionako ima dovoljno energije vode, a morski motivi također predstavljaju bogatstvo koje tako puštate da iscuri kroz odvode...
  • Držite sve stvari uredno posložene u kutijama ili, još bolje, u zatvorenim ormarićima. To sprječava stagnaciju energije i olakšava održavanje.
  • Imate li sreće pa u kupoanici imate prozor, onda svakako u prostor smjestite biljku kojoj pogoduje vlaga (spatifilum, paprat). Ona će popraviti nepovoljan energetski utjecaj odvoda i kanalizacije te pomoći podizanju energije u vis i stvaranju novog, zdravog Chija.
  • Uz pomoć savjetnika za Feng shui odredite koji energetski sektor vašeg stana zauzima kupaonica te podržite njegovu prirodnu energiju unošenjem adekvatnih boja, materijala, oblika i uzoraka.
  • Od danas uvedite 10-minutni ritual opuštanja u svoju svakodnevicu. Nakon tuširanja, poklonite trenutak svojem tijelu i duhu njegujući ih aromaterapeutskim pripravcima. Povremeno si priuštite i kupku uz svijeće.
  • Budite zahvalni na svojoj kupaonici jer, bez obzira na stare pločice, dotrajalu kadu i stare armature, ona vam ipak pruža priliku da svakodnevno obavljate osobnu higijenu, uklonite prljavštinu s ruku, nogu, lica, kose i tijela te da se osvježite tijekom vrućih ljeta ili pak zagrijete toplom kupkom u hladne zimske dane...
email