Feng shui - preobrazba u osam koraka

Drevno kinesko učenje govori nam da postoje tri sreće - sreća Neba, sreća Čovjeka i sreća Zemlje. Sreća Neba nešto je što na Zapadu nazivamo sudbinom - put koji je predviđen za svakoga od nas od trenutka rođenja i na kojem nas čekaju sva iskustva koja su nam potrebna za duhovni razvoj. Sreća Čovjeka je ona koju sami stvaramo - načinom razmišljanja, postupcima, djelima, stavovima i uvjerenjima, dok sreća Zemlje predstavlja utjecaj bliže i daljnje okoline na naš život.

Feng shui, kao vještina i umjetnost uređenja interijera u skladu sa prirodnim energetskim tokovima može bitno utjecati na sreću Zemlje i sreću Čovjeka. Naš je prostor odraz nas samih i nepogrešivo precizan alat za izgradnju ispunjenijeg života na svim područjima. Ipak, važno je znati kako Feng shui nije odgovor na baš sve probleme i da je potrebno valjano preispitati i priznati si moguće uzroke nezadovoljstva.

Primjerice, ako imamo problema sa zdravljem i angažiramo savjetnika za Feng shui da nam pomogne urediti dom kako bismo se osjećali bolje, a istovremeno nastavljamo jesti nezdravu brzu hranu, raditi stresni posao i nimalo pažnje ne posvetimo svojem tijelu, ne možemo Feng shui “okriviti” za neuspjeh u rješavanju problema. Feng shui nije ništa drugo nego sredstvo transformacije, a jedina osoba koju možete promijeniti ste vi sami. Jeste li spremni za promjene? Ako ste nakon čitanja ovog kratkog odlomka odlučili uzeti odgovornost za svoj život u svoje ruke, slijedi dobra vijest. Za sve čitatelje koji su istinski spremni na promjene, pripremili smo malu 8-stupanjsku školu Feng shuija, koju ćemo iz broja u broj zajedno prolaziti. Krenimo s prvim korakom!

Prvi korak: promatranje

Strpljivost je vještina koja će vam u ovoj preobrazbi biti najveći saveznik.
Stoga prije nego što svoj dom ili ured “okitite” raznim aktivatorima Feng shuija za koje ste saznali iz časopisa i knjiga, pokušajte promotriti svoj prostor kao da ste prvi puta u njemu.
Svoje domove često uzimamo zdravo za gotovo i nekako prihvaćamo “pod normalno” sve one razbijene pločice, odlijepljene parkete, vrata koja škripe, vodokotlić koji pomalo curi, potrgani poklopac kante za smeće...
Na povratku kući posjetite svoj dom kao nepozvani gost - promotrite prilaz kući ili zgradi, stanje kontejnera za otpad, (ne)uređenost okolice, ulazna vrata (zapinje li možda ključ?), poštanski sandučić, zidove na stubištu, ulazna vrata stana, zvono itd. Kakav vas prizor dočekuje kad uđete u svoj dom? Je li vaš hodnik svijetao ili mračan? Kakav je miris koji vas dočekuje u stanu? Mogu li se ulazna vrata otvoriti do kraja?
Prostoriju po prostoriju samo promatrajte, bez očekivanja, bez osuđivanja i bez opravdavanja. Poput petogodišnjaka koji je po prvi puta došao u vaš stan zavirite u ormare i ladice sa znatiželjom i uključite sva osjetila. Doživite svoj prostor i obratite pažnju na misli i osjećaje koji se u vama pojavljuju i izmjenjuju. Gdje se osjećate ugodno, a u kojim se dijelovima nerado zadržavate? Što bi tome mogao biti uzrok?
Nakon obilaska, sve što ste doživjeli, primijetili i osjetili zapišite na papir. On će vam biti izuzetno dragocjen vodič u daljnjoj preobrazbi u skladu s Feng shuijem.

Drugi korak: ČIŠĆENJE

Nered je najveći neprijatelj prema Feng shuiju jer sadrži ustajalu, prljavu i stagnirajuću energiju koja usporava, koči ili u potpunosti blokira protok zdravog Chija, a na isti se način odražava i na živote ukućana. Nered može izazvati umor, depresiju, stres pa i bolest ukućana.
Održavanje reda omogućava slobodan protok Chija i osnova je dobrog Feng shuija u nekom prostoru. To nikako ne znači da pospremanje treba postati opsesija (jer svaka krajnost teži uravnoteženju, pa isto tako može rezultirati neželjenim posljedicama), već je potrebno prostor redovito održavati, čistiti, uređivati i energizirati, pošto je i on živo biće.

Nered se može manifestirati na nekoliko razina i na svakoj od njih potrebno je maksimalno angažirati se s ciljem dovođenja stvari u red, kako bi se postigla ukupna ćistoća. Stoga, “Feng shui čišćenje” možemo podijeliti u četiri etape.

1. Uklanjanje fizičkog nereda u okolici (npr. smeća u prilazu zgradi, neodržavane fasade, zapuštenih travnjaka, ruševnih zdanja u okolici).
Ako ste sad pomislili “što ja imam s time”, moramo upozoriti da naša (vaša!) odgovornost seže daleko izvan zidova koji omeđuju vaš stambeni prostor. Stoga, učinite sve što je u vašoj moći za svoj okoliš - porazgovarajte s predstavnikom zgrade o mogućnostima obnove dotrajale fasade, loših cijevi i instalacija. Za to najčešće postoje sredstva u stambenoj pričuvi, no ona su neiskorištena zbog nedostatka interesa ili nemara. Organizirajte (zajedno sa susjedima) akciju ličenja stubišta, a na zidove možete postaviti postere ili slike vedrih i životnih motiva.
Ako vaša zgrada ima pretprostor ili travnjak, možete tamo urediti mali vrt. Ideja ima napretek, potrebno je samo malo dobre volje, a u tom cjelokupnom postupku skrivena je još jedna prelijepa dimenzija - susjedi vam više neće biti stranci.

2. Uklanjanje fizičkog nereda u vlastitom prostoru (npr. razbacanih stvari, prašine, paučine, previše namještaja, stvari izvan polica i ormara i sl).
Bacite, poklonite ili prodajte sve ono što niste koristili u posljednjih šest mjeseci jer vam to zaista ne treba, organizirajte ormare, police i spremišta - svaka stvar treba imati svoje mjesto. Znamo da ste ovo čuli već tisuću puta i da je vjerojatno svaka pomisao na (proljetno) čišćenje grozna, ali vjerujte da će vam se isplatiti. Pri uklanjanju nereda nastojte ne obavljati sve radnje automatski, već uključite svijest i sva osjetila te promatrajte kako se osjećate i kroz koja raspoloženja prolazite. Te će vam informacije biti dragocjene prilikom kasnije analize prema Feng shuiju.

3. Rašćišćavanje emocionalnog nereda (npr. neizgovorenih prigovora, nerješenih odnosa, traženja krivnje kod drugih, i prebacivanja krivnje drugima, emocionalne manipulacije).
Jedina osoba koju možemo promijeniti smo mi sami! Razriješite nesuglasice fokusirajući se na rješenje umjesto na problem, pronađite kompromise, prihvatite odgovornost za svoja djela i njihove posljedice, oprostite onima koji vam nešto duguju, vratite svoje dugove, pomirite se sa starim prijateljima. Ako imate nerašćišćene odnose s osobama koje više nisu među živima, možete im se obratiti mentalno s isprikom, objašnjenjem ili jednostavno pozivom na pomirenje. Isto tako, ako do nekih osoba ne možete doći osobno, možete im napisati pismo ili e-mail u kojem ćete napisati kako se osjećate i što s njima želite rješiti.
Na kraju priče, uopće nije važno hoćete li to pismo poslati ili ne, ali je suočavanje s vlastitim emocionalnim neredom izuzetno važno za dobar Feng shui.
Čišćenje emocionalnog nereda je vjerojatno najveći i najteži korak u procesu čišćenja, ali je istinski neophodan. Nemoguće je krenuti dalje ako nas tisuće prastarih emocija pritišće i vraća u prošlost.

4. Energetsko čišćenje i energizacija (npr. uklanjanje energije prethodnih stanara, energetskog taloga u zidovima, podovima, stropovima i namještaju).
Energetsko čišćenje i energizaciju možete obaviti i sami slijedeći neki od postupaka i tehnika energetskog čišćenja opisanih u literaturi o Feng shuiju. Ipak, s obzirom na kompleksnost tog postupka, savjetujemo vam da pozovete savjetnika za Feng shui ili drugog iskusnog stručnjaka koji će to učiniti prvi puta. Preporučljivo je energetski čistiti najmanje jednom godišnje te izvanredno u prilikama poput preseljenja u novi prostor, nakon preboljene teže bolesti nekog od ukućana ili pretrpljene veće emocionalne traume.
Pri čišćenju (na bilo kojoj od navedenih razina) izuzetno je važno imati na umu da je dozvoljeno (i moguće) čistiti samo svoj vlastiti nered! Čišćenjem tuđeg prostora (najtipičniji primjer za to je roditeljsko čišćenje tinejdžerskih soba) ulazimo u tuđu intimu. Svatko treba i može čistiti samo onda kada je za to spreman, a ta je odluka uvijek individualna. Uostalom, uopće ne sumnjamo da imate dovoljno vlastitog nereda od kojeg možete početi.

I što sad? Ništa! Samo se opustite i pričekajte na sljedeći broj časopisa Moja kupaonica i nastavak škole Feng shuija.

Autorica članka: Irena Lučić, Feng shui studio 'Zlatni zmaj'

email