Feng shui - preobrazba u osam koraka (2. dio)

U prethodnom članku iz rubrike 'Feng shui' prikazana su prva dva koraka za preobrazbu kupaonice, doma i cjelokupnog življenja u skladu s drevnim kineskim načelom Feng shui. U ovom članku slijedi nastavak priče, odnosno treći i četvrti korak preobrazbe.

TREĆI KORAK: ANALIZA

Tijekom prethodnih mjeseci imali ste priliku dobro promotriti i očistiti svoj prostor. Nadamo se da ste redovito bilježili svoja zapažanja, osjećaje i dojmove tijekom tih procesa. Te će bilješke biti od velike koristi tijekom analize prostora.
Analiza prema Feng shuiju dolazi u dva aspekta: jedan je striktan, gotovo matematički, a drugi osjećajni i intuitivan. Oba su aspekta podjednako važna ako želite kvalitetan rezultat. ‘Matematička’ analiza ponekad može izgledati komplicirano pa, ako zapnete u tom dijelu, konzultirajte se s konzultantom za Feng shui ili pak upišite neki od tečajeva i radionica za Feng shui.
Prije nego što krenemo, valjalo bi još jednom napomenuti da su u ovom članku opisane samo statičke metode analize prostora prema Feng shuiju. Za potpunu sliku (tzv. natalnu kartu prostora), treba uzeti u obzir i vremensku dimenziju prostora, koja uzima u obzir godinu i razdoblje u kojem je izgrađen i/ili renoviran promatrani objekt te tzv. položaje gledanja i sjedenja objekta. Ta se analitička tehnika naziva Feng shui leteće zvijezde. Zbog njezine složenosti nećemo je opisivati u ovoj ‘školi’ Feng shuija, no ona je izuzetno bitna sastavnica prostornog dizajna prema Feng shuiju te stoga savjetujemo da se konzultirate sa savjetnikom za Feng shui.

Prva dilema: Lo Shu ili Pa Kua?

Kada govorimo o ‘matematičkoj’ ili, bolje rečeno, geometrijskoj analizi prostora prema Feng shuiju, pri tome mislimo na podjelu prostora na energetske sektore. Svaki je od sektora povezan s određenom stranom svijeta te mu se pridružuju određeni element (voda, drvo, vatra, zemlja ili metal), broj i kvalitativne značajke. Pri podjeli, moguće se odlučiti između dva različita pristupa.
Prva metoda naziva se još i metoda pite ili Pa Kua (ponegdje u literaturi možemo pronaći i izraz Ba Gua), pri čemu prostor djelimo na osam jednakih kružnih isječaka.
Druga metoda naziva se Lo Shu, ili metoda ‘čarobnog kvadrata’ pri čemu preko površine prostora ‘rastežemo’ mrežu devet kvadrata ili pravokutnika.
Za koju god metodu se odlučili, važno je uskladiti sektore sa stvarnim stranama svijeta. Neke zapadnjačke škole Feng shuija koriste mrežu Lo Shu koja zanemaruje strane svijeta, odnosno prilagođava se ulaznim vratima promatrane prostorije (npr. ulazna vrata su uvijek ‘zamišljeni’ sjever). Ta metoda je lakša za primjenu, no u praksi često daje pogrešne rezultate i može donijeti više štete nego koristi. Stoga savjetujemo da se ipak malo više potrudite i pri analizi svojeg prostora uzmete u obzir stvarne strane svijeta izmjerene točnim kompasom.
Pa, krenimo! Za analizu će biti potrebno:

 • tlocrt promatranog prostora, po mogućnosti u mjerilu 1 : 50 ili 1 : 100
 • grafitna olovka
 • ravnalo
 • šestar
 • kutomjer
 • kompas.

Najprije morate odrediti točan smjer gledanja prostora. To je onaj smjer prema kojem ste okrenuti kada stanete na glavna ulazna vrata kao da planirate izaći. Ta se vrijednost naziva energetskim pročeljem i treba je precizno odrediti kompasom. To ćete učiniti na sljedeći način: stanite na ulazna vrata na opisani način (kao da planirate izaći) i očitajte stupanjsku vrijednost na kompasu. Pri tome pazite da kompas držite u vodoravnom položaju i podalje od metalnih predmeta koji bi mogli utjecati na magnetnu iglu. Očitanje provjerite još 2 - 3 puta stojeći na nekim drugim točkama u prostoru, no uvijek okrenuti u istom smjeru (prema ulaznim vratima). Kada se uvjerite da je očitanje točno, zapišite stupanj energetskog pročelja na papir.
Sada uzmite tlocrt i na njemu odredite točku središta, odnosno težišta. Ako je tlocrt pravokutnog ili kvadratičnog oblika, to ćete učiniti jednostavno tako da iz suprotnih kuteva povučete dijagonale - središte je točka gdje se te dvije linije sijeku. Ako pak tlocrt ima nepravilan oblik, možete se poslužiti malim trikom: zalijepite tlocrt na kartonsku podlogu i izrežite ga po rubovima. Zatim uzmite malo veću šivaću iglu i pomičite je s donje strane tlocrta sve dok ne pronađete točku u kojoj tlocrt ‘stoji sam’, bez pridržavanja. To je točka središta te ju označite na gornjoj strani tlocrta.
Iz točke središta povucite okomiti pravac prema zidu na kojem su smještena glavna ulazna vrata - to je linija energetskog pročelja. Sada pomoću kutomjera možete jednostavno odrediti liniju magnetskog sjevera, koju također ucrtajte i označite.
Nakon što ste ucrtali sjever, lako je odrediti energetske sektore.
Ako ste se odlučili za metodu Pa Kua iz točke središta, uz pomoć ravnala i kutomjera nacrtat ćete osam jednakih kružnih isječaka:

 • sjever: između 337,5 i 22,5 °
 • sjeveroistok: između 22,5 i 67,5 °
 • istok: između 67,5 i 112,5 °
 • jugoistok: između 112,5 i 157,5 °
 • jug: između 157,5 i 202,5 °
 • jugozapad: između 202,5 i 247,5 °
 • zapad: između 247,5 i 292,5 °
 • sjeverozapad: između 292,5 i 337,5 °.

Ako ste se odlučili za metodu Lo Shu, preko cijelog prostora nacrtat ćete mrežu devet jednakih kvadrata ili pravokutnika, pri čemu će se u većini slučajeva točka središta naći smještena unutar središnjeg energetskog kvadranta. Sektore zatim odredite pomoću stupnja vašeg energetskog pročelja i ranije prikazanih vrijednosti stupnjeva.
Za sada preostaje još samo da sektore označite sukladno stranama svijeta i prvi dio analize je gotov.
Onaj drugi, intuitivni dio analize nešto je lakši. Pri tome će poslužiti bilješke zapisane tijekom faza promatranja i čišćenja. Sada ih usporedite sa ucrtanim sektorima. U kojem se dijelu prostora usjećate najugodnije, a gdje najmanje boravite? Gdje se najčešće sakuplja nečistoća i nered? Gdje je bilo najteže očistiti? U kojim sektorima kaplje slavina? Što je u kojem sektoru smješteno: gdje su stvari za svakodnevnu upotrebu, a gdje ormari, ostave i spremišta? Koliko svjetlosti dopire do kojeg sektora? Sva svoja zapažanja i zaključke detaljno zabilježite.

ČETVRTI KORAK: ENERGETSKI SEKTORI - SJEVER, ISTOK, JUG I ZAPAD

Stigli smo do polovice naše male škole Feng shuija. Vrijeme je da se pozabavimo energetskim sektorima doma i pronađemo one važne i dugo očekivane niti poveznice prostora sa životima. U ovom broju ćemo zajedno proanalizirati energetske sektore koji zauzimaju četiri osnovne strane svijeta.
Tlocrte u ruke i počnimo!

Sjever

Taj sektor doma je najviše yin, odnosno u njemu prirodno borave one najmirnije energije. No, to nikako ne znači da on ne utječe na važne aktivnosti u životu. Sjever se povezuje sa elementom vode i baš kao što voda u prirodi na svojoj površini može djelovati izuzetno mirno i nepomično, ispod površine skriveno je mnogo života. Taj sektor povezujemo s karijerom, životnim putem i potragom za smislom, a i s osobinama poput upornosti (znamo da ‘tiha voda brege dere’), ustrajnosti i sposobnošću suočavanja s izazovima života, ali isto tako s vještinom prolaska kroz život bez pružanja otpora i težnje kontroli. Vodu također povezujemo sa zdravljem naših reproduktivnih organa, bubrega i mokraćnog mjehura.
U idealnom slučaju, u ovom dijelu stana bit će smještene neke od ‘mokrih prostorija’, poput kupaonice ili WC-a, smočnice, ostave, spavaće sobe ili pak sobe za meditaciju. Neovisno o tome koja je namjena prostorije koja se nalazi na sjeveru doma, taj sektor možemo energizirati korištenjem elemenata dizajna koje povezujemo s energijom vode (plava, tamnozelena i crna boja, morski motivi, nepravilne, vijugave šare, valoviti oblici i sl) ili s energijom metala, koji u ciklusu pet elemenata hrani i podržava vodu (npr. srebrna ili siva boja, glatke, sjajne, metalne površine, oblici poput kruga i ovala).
Svaki nered ili višak namještaja u ovom sektoru može uzrokovati zastoje u karijeri i općenito na poslovnom planu, a previše stvari, čak i ako su uredno posložene, mogu nepovoljno utjecati na koncentraciju i raspršivati ukućane, otežavajući potragu za životnim usmjerenjem i smislom. Pri energizaciji tog sektora obratite pažnju na neke osnovne tabue Feng shuija: koristite li crnu ili tamnoplavu boju, nemojte pretjerivati s količinama jer vas previše vode može početi gušiti. Isto tako, ako je u tom sektoru smještena kupaonica ili WC, nemojte koristiti morske motive (ribice, morske konjice i sl) pri ukrašavanja tog dijela prostora jer to može nepovoljno utjecati na financijsku situaciju i izazvati nepredviđene troškove ili prebrzi odljev novca.

Istok

Mjesto gdje izlazi Sunce mjesto je novih početaka. Energija ovdje dobiva uzlazno kretanje, budi nas i energizira, dajući nam nove, kreativne ideje i potiče nas na stvaranje. Sektor istoka povezan je sa zdravljem u svakom smislu, vitalnošću, inicijativom, pokretanjem novih projekata, ali i sektor u kojem se odražava odnos sa starijim ljudima, bez obzira na to radi li se o roditeljima, precima, mentorima ili nadređenima. Istok je povezan s elementom drveta, a u zdravstvenom smislu sa zdravljem jetre.
Istok je, poput sjevera, pogodan za smještaj kupaonice ili WC-a, ali i kuhinje, radne i dječje sobe. Istok možemo energizirati korištenjem svjetlozelene ili svjetloplave boje, drvenim namještajem, postavljanjem živih biljaka ili slika s motivima prirode. Od oblika su preporučljive okomite pruge ili izduženi pravokutnici. Također, tu možemo koristiti i vodene motive, pošto voda u ciklusu elemenata podržava drvo.
Ako vam nedostaje ideja, inicijative i motivacije, pozabavite se s tim sektorom prostora. Uklonite slike mrtve prirode, suho cvijeće, nagomilane novine i časopise. Ako je moguće, unesite u taj sektor što više prirodnog Sunčevog svjetla i vedre, vesele boje. I zatim bez straha zakoračite u nove životne avanture.

Jug

Smješten nasuprot sjeveru, taj je sektor najviše yang - bogat dinamikom i obojen strašću. Sektor juga povezan je s priznanjima, slavom, počastima i svim aspektima života koji su izloženi očima javnosti. Izuzetno je važan za sve koji se bave nekim javnim zanimanjima (primjerice: estrada, mediji, marketing, odnosi s javnošću i sl).
Jug je povezan s elementom vatre, koji u prostor možemo unijeti koristeći crvenu, ljubičastu ili jarkonarančastu boju, jaka svijetla, svijeće i zvjezdaste oblike. No, kao i s vodom, i s vatrom treba biti oprezan jer treba imati na umu staru poslovicu koja kaže: ‘Vatra je dobar sluga, ali loš gospodar’. Stoga, budite umjereni u doziranju i najprije počnite s detaljima pa nakon što osjetite djelovanje tih promjena, eventualno se možete odvažiti na još. U sektoru juga možemo koristiti i drvene elemente (npr. biljke, drveni ili pleteni namještaj) jer drvo u ciklusu elemenata podržava vatru.
Pravilno energiziran jug pomoći će u održavanju dobrog zdravlja srca i tankog crijeva te potaknuti cirkulaciju. Ako ste zimogrozni ili pak imate problema s povišenim kolesterolom, možda upravo u tom sektoru pronađete rješenje. Sektor juga nikako nemojte držati zamračenim, osim kada je riječ o spavaćoj sobi, kada je naravno, dozvoljeno tijekom noći navući zavjese i/ili spustiti rolete. Jug je idealno mjesto za izlaganje dostignuća: diploma, pohvalnica, fotografija i razglednica s putovanja i svega što biste voljeli pokazati svijetu. Taj je sektor idealan za smještaj dnevne sobe, ateljea ili radne sobe.

Zapad

Zapad povezujemo s elementom metala pa je u tom smislu taj sektor mjesto smirivanja energije. Idealan je za smještaj dnevnog boravka, blagovaonice, igraonice (dječje sobe), ali i spavaće sobe. Energija zapada pogoduje obiteljskim okupljanjima na kraju dana, potiče zabavu i prijateljska druženja. U zdravstvenom smislu zapad, odnosno metal, povezujemo sa stanjem debelog crijeva.
Taj ćemo sektor najlakše energizirati korištenjem energije metala, za što idealno mogu poslužiti televizor, kućno kino ili muzička linija. Također, možemo koristiti zlatnu i srebrnu boju, ali u umjerenim količinama i crvenu i ružičastu, okrugle, ovalne i kuglaste oblike, glatke površine i ravne linije namještaja. Također, možemo koristiti i element zemlje, koja u ciklusu elemenata podržava metal pa je dozvoljeno koristiti sve nijanse žute i smeđe, terakotu i zagasitonarančastu, kvadratične oblike, kristal i pjeskareno staklo.
Sektor zapada utječe na potomke pa je od izuzetne važnosti za sve mališane u obitelji. Također je vezan i za financije, u smislu realizacije projekata i pravovremene naplate. Ako vam primanja kasne ili imate mnogo otvorenih (i nedovršenih) poglavlja u životu, možda vam zapadni sektor nije pravilno energiziran. Zapad povezujemo i sa zabavom, prijateljstvima, neobaveznim romansama te druženjima, izlascima i svim oblicima društvenih okupljanja.
Vjerujemo da ste svladali sve dosadašnje korake naše male škole Feng shuija i da već s nestrpljenjem očekujete nove izazove preobrazbe...
A o tome više u sljedećem članku iz rubrike 'Feng shui'.

Autorica članka: Irena Lučić

email