Mirisni sapuni za njegu i užitak

Za određene namjene i učinke sapune možemo oplemenjivati dodacima poput kvalitetnih baznih i eteričnih ulja, glina, sušena bilja... Udruga Sklad iz Zagreba promiče i stvara prirodne sapune koji kao da su savršeni par, kada se govori o njezi tijela.

Udruga za aromaterapeute i promicanje aromaterapije Sklad osnovana je u prosincu 2011. godine. No svakodnevno življenje aromaterapije njezinih članova traje mnogo dulje. Tako stečena iskustva ponajprije u ublažavanju stresa i osobnoj njezi, a potom i preveniranju te olakšavanju raznolikih tegoba, bila su razlogom okupljanja u Udrugu kako bi lakše predstavljali ono čime se bave. Njihova je misija promoviranje svih oblika aromaterapijskih djelatnosti te podizanje svijesti javnosti o koristima primijenjene aromaterapije u svakodnevnom životu, a vizija uvođenje eteričnih ulja u svaki dom.

Rad s gotovim bazama

U tu svrhu organiziraju radionice o aromaterapiji u raznim područjima. Time se uklapaju u sve zamjetniji trend povratka prirodnome kojemu se okreću mnogi, u skladu sa svojim mogućnostima.
Možda je najjednostavniji način da odmah nešto promijenimo izrada vlastitih proizvoda za njegu i higijenu tijela. Uza sve pripravke koje možemo sami izraditi, sapun je među najpopularnijima. Osmišljavanje receptura, kreiranje sapuna ‘samo za sebe’, za specifične potrebe vlastite kože, ali i bića u cjelini, velika je privilegija. Vjerojatno i zbog toga, radionice izrade sapuna u Udruzi su među najposjećenijima.
Iako postupak izrade prirodnog sapuna na bazi lužina nije kompliciran, zahtijeva oprez i korištenje zaštitne odjeće poput rukavica i naočala, odgovarajući prostor i strogo poštivanje redoslijeda dodavanja sastojaka kako bi se izbjegle burne reakcije i ozljede. Zbog toga je početnicima mnogo privlačnija izrada sapuna od gotovih baza, kojih danas na tržištu ima više vrsta. U specijaliziranim trgovinama možemo naći glicerinske baze 100%-tno prirodnoga sastava i one s nekim sintetskim dodacima. Mogu se nabaviti i bio-baze, koje su nešto kompliciranije za uporabu, no omogućavaju pripravu fantastičnih proizvoda. Mogu se obogaćivati raznim dodacima kako bi im se poboljšala svojstva.
Nekoliko je savjeta na koje treba obratiti pozornost pri izradi sapuna od gotovih baza. Ponajprije, nužno je koristiti samo kvalitetne sirovine. Eterična i bazna ulja moraju biti aromaterapijske kvalitete. Na sve izrađene sapune treba staviti etiketu s datumom proizvodnje i sastojcima, između ostalog, i zbog toga da proizvod s mogućim alergenima ne bi u nekoga izazvao neželjenu reakciju. Radni prostor, posuđe i pribor uvijek neka su čisti i dezinficirani. Baze se tope u parnoj kupelji, na temperaturi od 60° do 70 °C. Pribor i sastojke držite dalje od dohvata djece, a pri topljenju baze uvijek budite vrlo oprezni. Baze otapajte u posudama od nehrđajućeg čelika ili stakla otpornoga na visoke temperature.

Ukrasi kupaonice

Važno je pridržavati se redoslijeda radnji te unaprijed pripremiti i izmjeriti sve sastojke. Kada su u pitanju eterična ulja, pravilo je: bolje kap manje, nego kap više. Svi dodaci poput baznih i eteričnih ulja, hidrolata, glina, bilja i sl. dodaju se nakon skidanja baze s izvora topline. U sapune ne dodaje se svježe bilje, nego sušeno ili dehidrirano. Za bojanje sapuna, ali i njegujuće učinke, koristiti se mogu mineralne boje, gline, neem-prah, kakao, mljeveni cimet...
Za kalupe treba rabiti posude otporne na visoke temperature. Vrlo su praktični silikonski kalupi za kolače lijepih oblika u kojima nastaju pravi ukrasi svake kupaonice. Prije ulijevanja sapuna, kalup treba pošpricati etilnim alkoholom, koji će spriječiti stvaranje mjehurića. Isto je dobro učiniti nakon ulijevanja svakog sloja. Sapun na sobnoj temperaturi stoji oko pola sata, a potom u hladnjaku oko jedan sat kako bi se lakše izvadio. Radi li se s bio-bazom, sapun će se nakon toga trebati sušiti na sobnoj temperaturi još 3 - 7 dana, ovisno o vlažnosti i temperaturi zraka.
Kad je sve spremno, treba još samo malo kreativnosti i možete početi!

Sapun sa zelenom glinom

Sastojci su sljedeći:

 • 100 g prozirne glicerinske baze za sapune
 • 5 ml baznog ulja prema tipu kože
 • 1 žličica zelene gline
 • 10 kapi eteričnog ulja prema tipu kože
 • etilni alkohol u spreju.

Sapunsku bazu narežite na manje komade i stavite otopiti na pari. U posebnoj posudi pomiješajte glinu s baznim i eteričnim uljem. Kalup pošpricajte etilnim alkoholom. Kad se baza otopi, skinite je s izvora topline i polako umiješajte mješavinu gline i ulja. Izlijte u kalup i pošpricajte alkoholom.

Masažni sapun

Sastojci su sljedeći:

 • 100 g prozirne baze
 • 1 čajna žličica organskoga kakaovog praha
 • 3 ml baznoga ulja lješnjaka
 • 5 kapi eteričnog ulja limuna
 • 5 kapi eteričnog ulja borovice
 • šaka suhoga slanutka
 • etilni alkohol u spreju.

Sapunsku bazu narežite i otopite na pari. U odvojenoj posudi izmiješajte kakaov prah, ulje lješnjaka i eterična ulja. Kada bazu skinete s izvora topline, umiješajte u nju pripremljenu mješavinu s kakaom. Dno kalupa pospite slanutkom, pošpricajte alkoholom i izlijte sapun. Površinu ponovno pošpricajte alkoholom.

Sapun od lavande

Sastojci su sljedeći:

 • 100 g prozirne ili ljubičaste glicerinske baze
 • 10 kapi eteričnog ulja lavande
 • 2 jušne žlice suhe lavande.

Sapunsku bazu narežite i otopite na pari. Nakon skidanja s izvora topline dodajte joj suho bilje i eterično ulje. Blago promiješajte i izlijte u alkoholom pošprican kalup, a sapun pošpricajte i nakon izlijevanja.

Bio sapun za lice i tijelo

Sastojci su sljedeći:

 • 50 g bio-baze za sapune
 • 20 ml demineralizirane vode
 • 5 ml baznog ulja prema tipu kože
 • 5 - 6 kapi eteričnog ulja prema tipu kože
 • etilni alkohol u spreju.

U odvojenoj posudi pomiješajte bazno ulje s eteričnim. U parnu kupelj stavite otapati bio-bazu kojoj ste dodali demineraliziranu vodu. Nekoliko puta lagano promiješajte. Kad masa postane tekuća i jednolična, skinite je s izvora topline i lagano umiješajte mješavinu baznog i eteričnog ulja. Brzo izlijte u kalup te udarite nekoliko puta o podlogu kako bi se sadržaj homogenizirao. Pošpricajte površinu alkoholom. Nakon vađenja iz hladnjaka i kalupa sapun se suši još 3 - 7 dana.

Ulja prema tipu kože

Vrijedi izdvojiti neka od ulja prema tipu kože:

 1. za normalnu kožu:
  • bazna ulja: jojoba, badem, suncokret, koštice marelice
  • eterična ulja: lavanda, geranij, neroli, naranča
 2. za suhu kožu:
  • bazna ulja: badem, maslina, makadamija, jojoba
  • eterična ulja: palmarosa, sandal, smilje, njemačka i rimska kamilica
 3. za masnu kožu:
  • bazna ulja: jojoba, koštice marelice, suncokret, sjemenke grožđa
  • eterična ulja: bergamot, limun, čajevac, vetiver, tamjan.

(Dženeta ČOKIĆ, aromaterapeutkinja,
Udruga za aromaterapeute i promicanje aromaterapije Sklad)

email