Mirisnim uljima protiv dosadnih napasnika

Prirodni repelentni pripravci izrađeni na bazi eteričnih ulja popularni su i učinkoviti ‘štitovi’ u toplijem i vlažnom dijelu godine, kada većina insekata i kukaca pojačano prijeti. Paleta ulja koja ih odbijaju, a nakon uboda i dobro njeguju kožu prilično je široka i pruža mogućnost vlastitih kreacija, uz obavezno poštivanje mjera sigurnosti njihova korištenja.

Prirodni repelentni pripravci izrađeni na bazi eteričnih ulja popularni su i učinkoviti ‘štitovi’ u toplijem i vlažnom dijelu godine, kada većina insekata i kukaca pojačano prijeti. Paleta ulja koja ih odbijaju, a nakon uboda i dobro njeguju kožu prilično je široka i pruža mogućnost vlastitih kreacija, uz obavezno poštivanje mjera sigurnosti njihova korištenja.

S dolaskom lijepa vremena sve češće boravimo u prirodi. Oko nas se sve budi, sve je razigrano i šareno, no bude se i neki dosadni, a u slučaju alergijskih reakcija i opasni kukci i insekti. Priroda se, međutim, za mnoge stvari sama pobrinula pa nam aromaterapija, odnosno eterična ulja dobivena iz različitih biljaka mogu biti od velike koristi u prevenciji, ali i sanaciji posljedica bliskih susreta s neželjenim bićima. Riječ je, naravno o kvalitetnim, kemotipiziranim eteričnim uljima aromaterapijske kvalitete.

Širok izbor

Danas se u specijaliziranim trgovinama, biljnim i drugim bolje opskrbljenim ljekarnama mogu nabaviti već gotovi repelenti izrađeni na prirodnoj bazi, a odlučimo li se za varijantu ‘uradi sam’, uvijek treba imati na umu da se eterična ulja, ako se kane nanositi na kožu, trebaju najprije razrijediti u nekome baznom ulju, hidrolatu, ili, primjerice destiliranoj vodi. Baza za razrjeđivanje ovisit će o tome na koji način repelent želimo nanositi: mazanjem na kožu, raspršivanjem po tijelu, raspršivanjem po odjeći ili u prostoru.
Mnoga eterična ulja imaju repelentno djelovanje, ali najčešće korištena u te svrhe su: citronela, limunska trava, paprena metvica, lavanda, geranij, cedar atlaski, eukaliptusi, bosiljak, pačuli i sl. Dobro je znati da više eteričnih ulja zajedno sinergijski djeluje bolje od jednoga, no u mješavinama ne treba pretjerivati pa one ne bi trebale sadržavati više od pet različitih eteričnih ulja.

Sigurnost prije svega

Djelovanje prirodnoga repelenta oslabljuje vlaga, kiša, pretjerano znojenje, hlapivost eteričnih ulja i sl. pa bi ga trebalo češće nanositi. Također, svaka je osoba različita pa je moguće da mješavina koja nekome izvrsno djeluje, drugome neće pomoći. Uz to, na neka od eteričnih ulja neke osobe mogu pokazati manju ili veću osjetljivost pa bi prije upotrebe trebalo napraviti jednostavan test osjetljivosti. Eterično ulje pomiješa se s nekim baznim uljem te se malo pripremljene mješavine nanese na unutarnju stranu lakta ili zapešća, pokrije se flasterom i pričeka 24 sata da se vidi hoće li se pojaviti reakcija. Nema li je, ulje, odnosno mješavina mogu se uporabiti. Ako se pojavi svrbež, crvenilo, osip ili kakva druga reakcija, zahvaćeno mjesto treba očistiti nekim baznim uljem, jer eterična ulja nisu topiva u vodi, a tek potom oprati vodom i sapunom. Eterično ulje na koje se pojavila reakcija ne treba dalje koristiti.
Repelentna ulja mogu se koristiti i u aroma-lampama ili difuzerima.Eterična ulja raspršena u prostoru na takav način ili pomoću spreja korisno su pomagalo u preventivi navale komaraca ili drugih insekata u zatvorenim prostorijama. Eterična ulja za koja znamo da ne oštećuju tkanine, u malim količinama od kap - dvije možemo nanijeti na odjeću, primjerice, ovratnik, rub rukava, rub nogavica…

Brojne metode

Spomenuta eterična ulja i metode uglavnom koriste kada je riječ o komarcima, a mogu dobro djelovati i kao zaštita od krpelja. Kada su pak u pitanju pčele, ose ili stršljenovi, neka eterična ulja mogu biti korisna pomoć pri njihovu odbijanju, no nužno je ipak uvijek biti na oprezu i čuvati se njihova uboda. Također, koristimo li kao repelente cvjetna ulja, primjerice lavandu, oprez neka je još i veći jer pčele skupljaju pelud s njezina cvijeta pa ih taj miris može privući. Muhe rado ‘napadaju’ u blizini hrane pa, želimo li se njih riješiti, prije svega treba s otvorena sklanjati slasne zalogaje. Za vrijeme dok jedemo, možemo zapaliti aroma-lampu ili difuzer ili pak u blizini (pazeći, naravno, da ne dotiče hranu) staviti komad tkanine ili papirnati rupčić nakapan s nekoliko kapi eteričnih ulja cedra atlaskoga, limunske trave, eukaliptusa radiate, limunskoga eukaliptusa ili paprene metvice.
Želimo li repelente nanositi na tijelo ili ih raspršivati u prostoru,najpraktičnije je svakako načiniti sprej, a kao baza mogu se,kako je već spomenuto, koristiti hidrolati. Cvjetne vodice lavande ili paprene metvice neće samo osvježiti, nego i sami svojim mirisom mogu doprinijeti učinku pripravka. Baza za sprej može biti i destilirana voda. Za nanošenje na tijelo repelente možemo, kako je spomenuto, priređivati i kao uljne mješavine. Potrebno je uzeti neko bazno ulje (badem, koštice marelice, lješnjak…) i u njega dodati određeni broj kapi eteričnog ulja. Mješavinom mažemo samo izložene dijelove tijela poput ruku i nogu pri čemu su koncentracije do 3%. Takva mješavina nije pogodna za nanošenje na lice jer je prejaka. Postotke računamo znajući da 10 ml nekoga baznog ulja u prosjeku sadrži 200 kapi (1 ml odgovara 20 kapi).Dodamo li na 10 ml baze dvije kapi eteričnog ulja dobiti ćemo 1%-tnu otopinu, dodamo li četiri kapi dobivamo 2%-tnu otopinu itd.

Može i poslije

Za što učinkovitiju zaštitu od komaraca i drugih kukaca i insekata dobro je tijekom boravka u prirodi nositi svjetliju i široku odjeću i ne zadržavati se predugo na mjestima s mnogo lišća i vlage, oko lokava, jezera, rijeka i drugih vodenih površina.
Ako je, unatoč svim naporima do uboda ipak došlo, opet je među eteričnim uljima koja smiruju upale i iritacije, djeluju antiseptično i dobro njeguju kožu solidan izbor. Na raspolaganju su lavanda, čajevac, eukaliptus, lovor, njemačka kamilica, smilje ili matičnjak. Opet ćemo ih nanositi razrijeđene u baznim uljima, s iznimkom lavande ili čajevca koje možemo u maloj količini nanijeti izravno na mjesto uboda. Osim mješavina s eteričnim uljima za njegu kože nakon uboda dobri su i gelovi i kreme s aloa verom, pripravci od nevena i slično, a pojavi li se oteklina rabit ćemo hladne obloge.

Moguće recepture

Uljna mješavina protiv komaraca:

 • 50 ml baznoga ulja (npr. badema)
 • 10 kapi eteričnog ulja lavande
 • 7 kapi eteričnog ulja cedra atlaskog
 • 3 kapi eteričnog ulja limunske trave.

U tamnu staklenu bočicu nakapajte eterična ulja te nalijte bazno ulje. Protresite. Držite na tamnom i suhom mjestu.

Sprej protiv komaraca:
 • 90 ml destilirane vode
 • 110 ml jabučnog octa
 • 15 kapi eteričnog ulja lavande
 • 10 kapi eteričnog ulja geranija
 • 5 kapi eteričnog ulja čajevca.

U bočicu s raspršivačem ulijte destiliranu vodu i ocat, a potom i eterična ulja. Protresite. Mješavinu je svaki put prije raspršivanja potrebo ponovno dobro protresti. Smeta li vam miris octa, iako on brzo hlapi, mješavinu možete napraviti i bez njega, stavljajući 100 ml destilirane vode.

Gel za tretiranje uboda komaraca:
 • 10 ml gela aloa vere
 • 5 kapi eteričnog ulja lavande.

U maloj staklenki pomiješajte sastojke. Nanesite prema potrebi na već nastali ubod.

Dženeta ČOKIĆ, aromaterapeutkinja
Udruga za aromaterapeute i
promicanje aromaterapije ‘Sklad’

email