Abeceda sauniranja

Upoznajte se s kućnim redom i pravilima odjevanja pri sauniranju

Za boravka u saunama vrlo je važno držati se kućnog reda jer time dobivate maksimum od sauniranja, a ujedno i drugima osiguravate pravo na užitak i opuštanje.

Pravilo tišine

Jedno je od osnovnih pravila pri sauniranju. Razgovor u saunama ometa druge u opuštanju, a vaš organizam uz vrućinu dodatno opterećuje.

Odjeća

Poštujte pravila i u saune ulazite bez odjeće. U finskoj kabini sjednite na ručnik, a izvan kabine se krećite omotani u plahtu ili ogrtač.

Obuća

Prije ulaska u saunsku kabinu obvezno izujte papuče.

Redoslijed korištenja

U saunskoj oazi s različitim vrstama sauna pravilno je započeti korištenjem sauna s nižom temperaturom - parnom, biosaunom i infrasaunom, a potom s višom temperaturom (finskom saunom).

Vruće kamenje

Kod polijevanja vrućeg kamenja imajte u obziru i druge korisnike saune.

Nadoknada tekućine

Za vrijeme odmora obvezno pijte vodu, čaj i pojedite svježe voće kako biste nadoknadili gubitak tekućine i elektrolita koje ste izgubili znojenjem.

Pripazite i na sljedeće:

  • ne preporučuje se ulazak u saunu nakon korištenja alkohola i obilnih obroka
  • korištenje sauna je na osobnu odgovornost
  • pojedincima sa zdravstvenim poremećajima preporučujemo savjetovanje s liječnikom prije odluke o korištenju saune.
Vodič za odijevanje u wellnessu

Jedno od najčešćih pitanja i dilema klijenata koji žele posjetiti wellness je pitanje razodijevanja. Nitko ne želi biti gol u saunama ako su drugi obučeni ili biti jedini u kupaćem kostimu kada su drugi razodijeveni. Za sve koji žele olakšati sebi ili dobiti odgovor na pitanje treba li biti razodjeven ili odjeven u wellnessu ili sauni, dobro je znati sljedeće.

Pitajte unaprijed, npr. pri rezervaciji usluge, pri dolasku na tretman ili pronađite na internetskim stranicama ili brošurama wellness-centra pravila odijevanja i ponašanja u wellnessu. Većina wellnessa ima razdvojenu mušku i žensku garderobu. Ako garderobe nisu odvojene, u garderobi se uobičajeno nalazi kabina za presvlačenje. U sklopu garderoba je tuškabina u kojoj se klijenti tuširaju prije korištenja bilo koje wellness-usluge sapunom ili šamponom. Kod korištenja usluga masaže, kozmetičke njege tijela, poput pilinga i pakunga, wellness-centri nude jednokratne gaćice.

Pri ulasku u kabinu za masažu ili kozmetičku njegu terapeuti poslije davanja uputa za akomodaciju uobičajeno na kratko napuste prostoriju kako bi klijenti presvukli donje rublje i smjestili se na ležaj za masažu, a svoj ulazak najave kucanjem. Isti postupak ponove na završetku tretmana kako bi se klijenti opuštenije pripremili za izlazak. Ako je centar dozvolio masažu bez donjeg rublja ili je to vaša želja, genitalije su pri masaži uvijek pokrivene ručnikom ili plahtom. Masaža i piling tijela nikada ne uključuju genitalije.

Kako bi izbjegli svaku neugodnost u vezi ‘golotinje’ u wellnessu, dobro je pri dolasku u wellness potpuno se razodjenuti u garderobi ili kabini za presvlačenje, obući kupaći kostim, frotirski ogrtač ili se omotati velikim ručnikom oko tijela.

Pogledajte što rade drugi oko vas i držite se uzrečice “Uvijek je lakše odbaciti višak odjeće nego obući neki dio odjeće koji niste ponijeli“.

Dobro je znati i običaje u vezi odijevanja u saunskim oazama i wellnessima u pojedinim kulturama i zemljama u koje planirate putovati i koristiti wellness:

  • Velika Britanija, SAD, Australija i Karibi: ljudi imaju veću skromnost u tom području i tradicionalno ih većina nosi kupaće kostime u saunama, parnim kabinama i whirlpoolu
  • Japan: pretežno su wellness i saunske oaze za muškarce i žene odvojene i korisnici redovito koriste mali ručnik za pokrivanje spolovila za vrijeme boravka u saunama ili ga stavljaju na vrh glave za vrijeme korištenja vrućih kupki, dok se velika se pažnja posvećuje higijenskom tuširanju i pranju tijela prije ulaska u zajedničke kupke i kabine
  • Indija: za vrijeme ajurvedskih tretmana klijent je razodjeven, a usluge pruža terapeut istog spola
  • Bliski istok: uvijek postoji odvojenost spolova, a muslimani koriste hamam goli, iako se ponegdje zahtijeva pokrivanje genitalija
  • Skandinavija, Švedska, Finska i Rusija: golotinja je normalna kada se koriste spa sadržaji u krugu obitelji ili s prijateljima iste dobi, dok javne wellnesse uobičajeno koriste muškarci i žene razdvojeno, a kada u sauna kabinama koriste ručnik za sjedenje, paze da nijedan dio tijela ne dodiruje izravno drvo u saunama
  • Njemačka, Austrija i njemački govorni dio Švicarske: stanovnici imaju prilično opušteni stav prema golotinji i uobičajeno koriste saune i kupke razodjeveni, dok korištenje kupaćih kostima smatraju iznimno nehigijenskim.

Jelica POPIĆ dr. med., ravnateljica Učilišta Lovran Wellness
Akademije, glavna urednica portala www.wellness.hr

email