Hibridni modul minivjetrogeneratora i fotonaponskih panela

Kada bi se željelo jednim nazivnikom definirati svu prirodu: od svemira, preko Zemlje, do čovjeka i ljudskog života uopće, onda bi to zasigurno bila energija. Ona je primarna i temeljna odrednica postojanja i funkcioniranja svih vrsta na Zemlji, ljudskih bića i Prirode uopće. Sve što se događa u svijetu je izraz transformacije energije iz jednog u neki drugi njezin oblik. Energija je važan doprinos u svim sektorima gospodarstva bilo koje zemlje. Životni standard bilo koje zemlje najizravnije odražava potrošnja energije po glavi stanovnika.
Sve veća potrošnja energije, posebice električne, prvenstveno je uvjetovana povećanjem stanovništva u svijetu, a i povećanjem životnog standarda, doprinoseći tako sve većoj primjeni obnovljivih, nekonvencionalnih izvora energije u zadovoljenju svakodnevnih potreba za energijom. U tom kontekstu posljednjih je desetak godina sve prisutnija primjena energije Sunca i vjetra, u svojim mikro i mini tehničkim konceptima, kakav je i koncept hibridnih modula s integriranom proizvodnjom električne energije iz Sunca fotonaponskim panelima i vjetra s pomoću minivjetroturbina s vertikalnom osi generatora (VAWT).
U skladu s time, vrijedi prikazati rezultate proučavanja parametara funkcionalnog geometrijskog dizajna i razvoja minihibridnog modula koji se mogu koristiti na kućama, na krovima škola, vrtića, bolnica, autobusnim postajama, malim proizvodnim pogonima i drugim javnim ustanovama. Konstrukcijski koncept hibridnog modula se temelji na aluminijskoj nosivoj konstrukciji u kojoj su integrirani minirotori s optimiranom geometrijom lopatica s aspekta njihove učinkovitosti i FN paneli za integriranu proizvodnju električne energije. Nazivna snaga modula je 1 kW. Module se može koristiti u izvedbi minielektrana u mrežnom i izvanmrežnom konceptu.
Razvoj modula se realizira u sklopu međunarodnog interregionalnog projekta Interreg-IPA CBC u suradnji susjednih zemalja (Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore), u kojem je Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu kao voditelj izravno angažiran na razvoju hibridnog modula.

Autor
  • Bugarin_miro doc. dr. sc. Miro BUGARIN, dipl. ing.
    Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split

    Rođen je 27. svibnja 1957. godine. Diplomirao je 1980. na Strojarskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (Bosna i Hercegovina), na kojemu je i magistrirao 1988. godine. Doktorirao je 2012. godine na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. Uz to, ovlašteni je energetski certifikator u zgradarstvu. Na Strojarskom fakultetu u Mostaru radio je 12 godina, a danas je docent na Katedri za konstrukcije Zavoda za strojarstvo i brodogradnju FESB-a. Kao kao autor ili konzultant radio je na razvoju i izvedbi više od stotinu projekata vanjskih ostakljenih i ventiliranih ovojnica zgrada u Hrvatskoj i inozemstvu, autor je više od 50 znastvenih i stručnih radova i niza projekata iz područja strukturarne i energetske učinkvitosti ostakljenih fasadnih sustava zgrada, a kao pozivni predavač sudjelovao je na više od 40 specijaliziranih seminara za inženjere i arhitekte i na visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je niza specijaliziranih domaćih i inozemnih udruga koje se bave energetskom učinkovitošću i edukacijom u tom području.

Ostali autori

prof. dr. sc. Damir VUČINA, dipl. ing.
Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split

prof. dr. sc. Željko DOMAZET, dipl. ing.
Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split

fast_rewindPovratak