Razvoj polimernog solarnog kolektora

Iako su danas komercijalno dostupni solarni kolektori za zagrijavanje vode dosegli velike vrijednosti toplinske učinkovitosti, razmjerno visoka cijena ograničava njihovu širu upotrebu.
Ta razmjerno visoka cijena kolektora posljedica je korištenja skupih materijala poput bakra i aluminija pa se zbog tog razloga razvoj solarne tehnike usmjerava na primjenu polimernih materijala. Glavna prednost polimernih materijala je njihova niža cijena i jednostavnija primjena konstrukcijskih izmjena čime se omogućuje zadržavanje ili poboljšanje toplinskih karakteristika. Pri tome postoje dva izazova koje treba riješiti:
• problem deformacije, odnosno propadanja materijala pri povišenim temperaturama
• postizanje što veće toplinske učinkovitosti polimernog solarnog kolektora.

Autor
  • Filipovic_petar Petar FILIPOVIĆ, mag. ing. mech.
    Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

    Rođen je 28. lipnja 1992. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i Tehničku školu Ruđera Boškovića. Diplomirao je 2016. godine na preddiplomskom, a 2017. i na diplomskom sveučilišnom studiju strojarstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Uz to, u akademskoj godini 2017./2018. upisao je poslijediplomski studij na FSB-u, na Procesno-energetskom smjeru. Od ožujka 2018. godine radi na Katedri za toplinsku i procesnu tehniku FSB-a. Za ostvareni uspjeh na preddiplomskom djelu studija nagrađen je pohvalom (Cum laude) i za ostvareni uspjeh na diplomskom djelu studija nagrađen je najvećom pohvalom (Summa cum laude) i Medaljom FSB-a za ostvaren izvanredan uspjeh u studiju, dok je za izvrstan uspjeh u cjelokupnom studiranju dobio i nagradu Hrvatskog energetskog društva i Zaklade 'Hrvoje Požar'. Aktivni je član Veslačkog kluba FSB-a. Govori engleski jezik.

Ostali autori

prof. dr. sc. Damir DOVIĆ, dipl. ing.
Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

Ivan HORVAT, mag. ing. mech.
Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

fast_rewindPovratak