Nova kotlovnica na biomasu za vodeću hrvatsku prehrambenu industriju

Nova kotlovnica na biomasu u Koprivnici primjer je iz prakse koji pokazuje isplativost tehničke primjene hibridnih industrijskih energetskih postrojenja.
Osnovni zadatak projekta bio je izvesti energetsko postrojenje na drvnu biomasu u postojeći sustav parnog postrojenja na lokaciji Danica. Cilj projekta bio je povećati isplativost i energetsku učinkovitost postrojenja za proizvodnju tehnološke pare, povećati neovisnost o fosilnim gorivima i podići ekološku razinu cjelokupnog sustava koristeći gorivo koje je neutralno s obzirom na emisije ugljičnog dioksida (drvnu sječku).
Na osnovu analize potrošnje pare, projektirano je postrojenje na biomasu koje pokriva godišnje bazno opterećenje cjelokupnog sustava. Osnovne karakteristike postrojenja su:
• parni učin kotla: 5 t/h
• radni tlak: 13 bar
• nazivno toplinsko opterećenje ložišta: 3300 kW
• gorivo: drvna sječka W30 / G100.
Objekt se nalazi na lokaciji pogona Mesne industrije Danica u Koprivnici. Investitor je bila Podravka, projektirao ga je Tehnokom, a glavni izvođač radova bio je Viessmann.

Autor
  • Haramina_igor Igor HARAMINA, ing.
    Viessmann Hrvatska d.o.o., Zagreb

    Rođen je 21. svibnja 1968. godine u Bjelovaru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1996. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, na smjeru Strojarske konstrukcije i stekao stručnu spremu šestog (VI/1) stupnja. Ima višegodišnje iskustvo iz područja dimenzioniranja, projektiranja, prodaje i puštanja u pogon procesno-energetske opreme i regulacijskih sustava kotlovskih postrojenja. Više godina je radio u tvrtki Robert Bosch kao trener u edukacijskom školskom centru, a danas radi u tvrtki Viessmann, u Viessmann Akademiji.

fast_rewindPovratak