Prva mala hidroelektrana u vlasništvu lokalne samouprave u Hrvatskoj

Projekt Male hidroelektrane Pleternica na rijeci Orljavi započeo je još 2006. godine ishođenjem tehničke dokumentacije za dobivanje potvrde glavnog projekta, izradom studije utjecaja na okoliš, upisom u Registar projekata i postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i kogeneracije te povlaštenih proizvođača, stjecanjem statusa povlaštenog proizvođača, ugovaranjem otkupa električne energije te sklapanjem ugovora o koncesiji za gospodarsko korištenje voda.
Elektrana je u probni pogon puštena 6. prosinca 2012., na Dan grada Pleternice, a u punom je pogonu od 21. ožujka 2013. godine. To je ujedno prva hidroelektrana u vlasništvu neke jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj. Ima snagu 220 kW i proizvodi oko 1 milijuna kW h električne energije godišnje, što odgovara potrošnji javne rasvjete u Pleternici. Uz to, važan rezultat projekta je i ekvivalentno smanjenje emisije ugljičnog dioksida na razini 360 t godišnje, čime je Grad Pleternica izravno utjecao na smanjenje onečišćenja okoliša.
Ulaganja u gradnju elektrane iznosila su 4,8 mil. kuna, što je djelomično bilo pokriveno bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ali i 'zelenim kreditima' Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Sam projekt ostvario je projektni tim sastavljen od djelatnika gradske uprave i Poduzetničkog centra Pleternica, a postrojenjem danas upravlja posebno osnovana gradska tvrtka Mala hidroelektrana Pleternica.
No, to nije sve jer je u tijeku ostvarivanje projekta MHE Požega, čime se u cijelosti želi iskoristiti hidroenergetski potencijal Orljave na području Pleternice. Nova elektrana trebala bi imati snagu 135 kW i proizvodnju 500 000 kW h električne energije godišnje.

Autor
  • Jozic_antonija Antonija JOZIĆ
    Grad Pleternica, Pleternica

    Rođena je 13. lipnja 1978. godine u Pleternici. Ekonomistica je i privatna poduzetnica. Na lokalnim izborima 2013. i 2017. godine izabrana je za gradonačelnicu Pleternice. Članica je Hrvatske demokratske zajednice. Majka je četvero djece.

fast_rewindPovratak