Nove split dizalice topline u kombinaciji s fotonaponskim sustavima

U nekoliko posljednjih godina ostvaren je veliki porast ugradnje dizalica topline umjesto klasičnih izvora topline, bez obzira na to radi li se o dizalicama topline zrak - voda (u izvedbama monoblok i split) ili pak o geotermalnim dizalicama topline.
Pravilno dimenzionirane dizalice topline mogu osigurati toplinsku i rashladnu energiju cijele godine i na svim geografskim lokacijama u Hrvatskoj. Kako ti uređaji za svoj rad koriste električnu energiju, postavlja se pitanje: mora li se ona kupovati od proizvođača koji je dobivaju iz raznih, manje ekoloških izvora? Je li moguće za vlastite potrebe proizvoditi električnu energiju i koristiti je za grijanje i hlađenje doma?
Sve Vaillantove dizalice topline tvornički su opremljene sustavom 'PV Ready' koji omogućava priključenje fotonaponskih sustava (sunčanih elektrana), a predstavljanjem novih split dizalica topline aroTHERM energetska učinkovitost podiže se na najvišu razinu, uz snižavanje troškova za električnu energiju.

Autor
  • Vusak_viktor Viktor VUŠAK, mag. ing. mech.
    Vaillant d.o.o., Zagreb

    Rođen je 15. lipnja 1986. godine u Zagrebu, gdje je završio srednju Tehničku školu Ruđera Boškovića. Diplomirao je 2013. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. U razdoblju 2010. - 2014. godine, tijekom studiranja, radio je u projektnom odjelu Agroprojekt Grupe kao stručni suradnik - projektant strojarsko-tehnološke opreme u poljoprivrednoj i prehrambeno-procesnoj industriji, uključujući sustave grijanja, hlađenja i klimatizacije, elaborate i certifikate protueksplozijske zaštite. Od 2014. godine radi u Tehničkom odjelu tvrtke Vaillant kao inženjer za toplinsku i rashladnu tehniku, gdje primarno sudjeluje u razradi projektnih rješenja sustava grijanja, hlađenja i pripreme potrošne tople vode, pri čemu naglasak pri odabiru opreme stavlja na obnovljive izvore: dizalice topline i solarne toplinske sustave u kombinaciji s kondenzacijskim plinskim kotlovima. Uz to, kao predavač i polaznik sudjeluje u brojnim stručnim seminarima, radionicama i skupovima.

fast_rewindPovratak