Prva napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva

Projekt napredne geotermalne energane s internalizacijom ugljikovih spojeva tvrtke AAT Geothermae u Draškovcu pokraj Preloga u Međimurskoj županiji jedan je od najinovativnijih projekata na području niskougljične proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u Europskoj uniji i svijetu i jedan od prvih pokreće valorizaciju bogatih geotermalnih resursa za proizvodnju 'zelene' energije u Hrvatskoj i cijeloj Jugoistočnoj Europi. Upravo zbog inovativnog načina proizvodnje energije iz geotermalnih izvora, bez emisija stakleničkih plinova, Europska komisija je 2014./2015. godine na prijedlog Hrvatske nagradila taj projekt u sklopu programa NER300.
Geotermalni podzemni vodonosnici koji sadrže geotermalnu vodu s pratećim plinovima koji se mogu iskoristiti za proizvodnju energije predstavljaju prirodne i obnovljive izvore. Projekt u Draškovcu prvi put u svijetu uvodi koncept tzv. internalizacije ugljikovih spojeva za neutralizaciju utjecaja na okoliš kod proizvodnje energije. Tako primijenjena tehnika omogućava iskorištavanje punog energetskog potencijala geotermalne vode. Na posve obnovljiv i održiv način iskorištava se odnos ugljikovih spojeva tijekom proizvodnje energije u uvjetima njihove otopljenosti u geotermalnom vodonosniku.
Cilj inovativnog projekta je proizvodnja bezugljične toplinske i električne energije i visoki doprinos ekonomskom i socijalnom razvoju šireg okruženja formiranjem bezugljične 'zelene destinacije'. Projekt prvi uvodi i dokazuje novi i inovativni postupak internalizacije ugljikovih spojeva (ICC), uz korištenje punog sastava geotermalnog resursa iz podzemnih vodonosnika.

Autor
  • Vesenjak_peter Peter VESENJAK, dipl. oec.
    AAT Geothermae d.o.o., Prelog

    Rođen je 1966. godine. Završio je srednju tehničku školu za informatički i telekomunikacijski hardver u Mariboru (Slovenija). Diplomirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mariboru. Uz to, završio je i međunarodnu specijalizaciju za menadžment u tranziciji na Poslovnoj školi IEDC u Bledu (Slovenija) i intenzivne međunarodne tečajeve za upravljanje i razvoj turizma u Barceloni (Španjolska) i Bologni (Italija). Ima 32 godine iskustva u području turizma, menadžmenta, savjetovanja, inženjeringa i planiranja te razvoja investicija u javnom i privatnom sektoru. Nakon diplomiranja, najprije je radio kao turistički predstavnik za britanske turiste u Sloveniji i zatim je, 1991. - 1995. bio član rukovodstva Općine Ptuj i potom, 1995. - 1997. godine državni tajnik za turizam u slovenskoj vladi. Od 1997. godine bavi se poduzetništvom u području savjetovanja, inženjeringa i razvoja investicijskih projekata, pri čemu ima bogato iskustvo u projektima zdravstvenog i 'wellness' turizma, ali i u akviziciji i upravljanju europskim fondova. Trenutačno u Hrvatskoj razvija i vodi projekt 'Hortus Croatiae – Vrt Hrvatske' koji, uz razvoj inovativnog lječilišnog turizma, uključuje i geotermalnu energanu s internalizacijom ugljikovih spojeva 'AAT Geothermae', pri čemu je koordinator projekta i savjetnik uprave tvrtke AAT Geothermae u ime međunarodnih ulagača. Osim materinjeg, slovenskog, govori i engleski, njemački, hrvatski i srpski jezik.

fast_rewindPovratak