Dizalice topline - od projektiranja do održavanja sustava

Na primjeru projekta primjene Panasonicovih dizalica topline Aqaurea valja pokazati koji su to svi koraci njihove ugradnje i najčešći izazovi s kojima se susreću projektanti, izvođači i serviseri.
Pri projektiranju se postavljaju pitanja:
• zašto i kada koristiti sustav dizalica topline?
• koji se krugovi grijanja, hlađenja i pripreme potrošne tople vode mogu obuhvatiti upravljanjem s dizalicama topline
• koji su nazivni i stvarni učini pri projektnim zimskim uvjetima
• kako usporediti potrošnju i učinkovitost sustava pri različitim projektnim temperaturama.
Pri izvođenju se postavljaju pitanja:
• kako osigurati dovoljnu količinu vode u sustavima
• gdje i kako smjestiti vanjsku i unutarnju jedinicu dizalice topline
• kako namjestiti postavke sigurnog rada sustava u načinu rada za grijanje i hlađenje i u bivalentnom radu s drugim izvorima topline.
Kada je riječ o održavanju, kod dizalica topline Aquarea koristi se rješenje za servise i održavanja pod nazivom 'Smart Cloud' koje omogućava nadzor nad radom dizalice topline u svakom trenutku s bilo koje udaljenosti i time se ograničavaju troškovi putovanja i servisiranja na terenu. Radi se o odličnom izboru i za upravitelje zgrada jer njime mogu pratiti trendove ugradnje dizalica topline u višestambenim zgradama.

Autor
  • Tisljar_irena Irena TIŠLJAR, dipl. ing.
    Panasonic Marketing Europe GmbH, Podružnica Zagreb, Zagreb

    Rođena je 3. prosinca 1975. godine u Zagrebu, gdje je završila osnovnu i srednju školu (Gimnaziju Tituša Brezovačkog). Diplomirala je 2001. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, na smjeru Proizvodno strojarstvo (Automatika i robotika). Uz to, 2008. godine položila je stručni ispit za obavljanje poslova prostornog uređenja i graditeljstva. Nakon diplomiranja radila je u više tvrtki usko vezanih uz ventilaciju i klimatizaciju kao što su Klimavent, Siemens Elin i Klima-kontakt kao voditeljica projekata i kasnije u tehničkoj podršci ključnim kupcima. Od kolovoza 2013. godine radi u tvrtki Panasonic Marketing Europe, u njezinoj podružnici u Zagrebu.

fast_rewindPovratak