Obnovljivi izvori energije u svijetu i Hrvatskoj

Obnovljivi izvori su još jednu godinu zaredom oborili rekorde, dosegnuvši snagu u 2017. godini od 157 GW. Uloženo je čak 279,8 milijardi dolara u obnovljive izvore, 2% više nego 2016. godine, a investicije u sunčane elektrane su premašile ukupne investicije u fosilna goriva. U međuvremenu, troškovi za obnovljive izvore su nastavljali padati: natječaj za nove kapacitete kopnenih vjetroelektrana i sunčanih elektrana u Meksiku dotaknuli su rekordno niske razine, a u Europi se prvi put grade odobalne vjetroelektrane bez poticaja. Troškovi proizvodnje sunčanih elektrana pali su za 15%, a na nizozemskom tržištu su troškovi gradnje vjetroelektrana pali za čak 55 %.
Većina zemalja je prepoznala priliku i povećala svoje investicije u obnovljive izvore, kao što su Meksiko (za 810%), Argentina (za 777%) i Ujedinjeni Arapski Emirati (za 2815%)! Gdje je tu Hrvatska, koji su njezini potencijali i može li uopće može postati 100% 'zelena'?

Autor
  • Eppert_matija Matija EPPERT, mag. ing. petrol.
    ENERGETIKA MARKETING d.o.o., Zagreb

    Rođen je 1. studenoga 1985. godine u Zagrebu. Diplomirao je 2012. godine na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uz to, osposobljen za vođenje knjigovodstva malih poduzetnika 2014., a 2015. godine završio je i UN akademiju. U razdoblju 2014. – 2015. godine radio je u (tadašnjem) Sektoru za energetiku Ministarstva gospodarstva kao stručni suradnik za energetsku statistiku i pripreme projekata europskih fondova u Službi za energetsku politiku, strategiju i projekte Europske unije. Od 2017. godine radi u tvrtki ENERGETIKA MARKETING, gdje je asistent izvršnog urednika. Govori engleski i njemački jezik.

fast_rewindPovratak