Živjeti sa Suncem

Solvis je jedini hrvatski proizvođač solarne opreme: fotonaponskih modula i sustava. Tvrtka je ujedno i veliki izvoznik jer izvozi gotovo 98% svojeg proizvodnog programa i to u zemlje Europske unije i druge europske zemlje. Tako je 2017. godine najviše proizvoda izvezeno je u Francusku i Tursku, na koje je otpadalo čak 50% izvoza.
Ipak, u tome i jest najveći problem! Naime, bilo bi logičnije da najveći dio proizvodnje završi na hrvatskom tržištu, u zemlji u kojoj su mogućnosti za iskorištavanje Sunčeve energije neusporedive s mogućnostima u, npr. Austriji, Njemačkoj ili čak Danskoj. Hrvatsko tržište najmanje je zastupljeno zbog pogrešno postavljenog okvira za poticanje primjene Sunčeve energije, što ne podrazumijeva samo poticajne cijene i tarife, već niz drugih parametara (olakšice za ugradnju, skraćeni i pojednostavljeni postupak za priključivanje sunčanih elektrana na elektroenergetsku mrežu i sl.). Drugim riječima, zakonski i podzakonski okvir primjene Sunčeve energije u Hrvatskoj mora biti takav da omogućava postavljanje sunčanih elektrana svakome tko to želi i gdje je god to ostvarivo, bez velikih zapreka i poteškoća. Jedino time će u godinama koje dolaze biti moguće ostvariti energetsku neovisnost zemlje. Na žalost, zbog nejasne politike što uopće raditi s obnovljivim izvorima energije, u posljednjih godinu - dvije sve je manje nekih značajnijih novih projekata i to ne samo kada je riječ o sunčanim elektrama. Tako se ukupna snaga hrvatskih sunčanih elektrana već dulje vrijeme kreće oko skromnih 50 MW, dok je njihova snaga već u susjednoj Sloveniji čak pet puta veća (257 MW).
Unatoč svemu tome, Solvis nastavlja s istraživanjima i razvojem rješenja za primjenu Sunčeve energije i, osim uobičajenih FN modula i sustava, danas može ponuditi napredne solarne proizvode kao što su solarna stabla, solarne klupe, FN moduli koji omogućavaju integraciju u okomita pročelja zgrada ili kombinaciju crijepa i FN modula.
U godinama koje slijede tvrtka će svakako nastaviti s razvojem i nuditi još bolje i inovativnije proizvode, nadajući se da će se cjelokupan stav 'nadležnih tijela' prema obnovljivim izvorima u Hrvatskoj promijeniti. Uostalom, ne treba zaboraviti da je u proteklih osam godina cijena proizvodnje električne energije u sunčanim elektranama pala za nevjerojatnih 73%. Zašto onda ne iskoristiti taj bogati potencijal kojoj je Hrvatskoj na raspolaganju u gotovo neograničenoj količini?

Autor
  • Novak_jasmina mr. sc. Jasmina NOVAK, dipl. oec
    Solvis d.o.o., Varaždin

    Diplomirala je ekonomiju 1986. na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu Sveučilišta u Zagrebu, na smjeru Organizacija tržišnog poslovanja, a magistrirala je 1991. godine na poslijediplomskom sveučilišnom studiju marketinga na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U razdoblju 1990. - 2004. godine bila je voditeljica poslovne mreže poslovnica u (nekadašnjoj) Varaždinskoj banci, 2005. - 2008. zamjenica direktora u Slobodnoj zoni Varaždin i tijekom 2008. članica Uprave tvrtke AGIT. Od 2009. godine radi u tvrtki Solvis iz Varaždina kao voditeljica projekata. Govori engleski i njemački jezik.

fast_rewindPovratak