Sunčane elektrane kao mjera energetske učinkovitosti

Provedbom politika i direktiva Europske unije zgrade su dobile mogućnost prestati biti pasivni korisnici i postati aktivni sudionici u energetskom sustavu. Proizvodnja energije na mjestu njezinog trošenja ima višestruke koristi i jedna je od odrednica europske energetske politike. 'Prosumer' ili istovremeni proizvođač i potrošač energije, pojam je koji se sve više koristi u EU-u i svijetu. Ideja je kod malih sunčevih elektrana na poslovnim ili stambenim objektima proizvesti optimalnu količinu energije za potrebe objekta. Potrošači su aktivni sudionici na energetskim tržištima, a njihova uloga će u budućnosti biti sve važnija. Energetska tranzicija donijet će im mogućnost da dobiju raznovrsniju ponudu, ali i proizvode i prodaju vlastite električne energije.
Hrvatska elektroprivreda aktivno prati taj trend izgradnjom vlastitih sunčanih (fotonaponskih) elektrana na krovovima i ponudom izgradnje elektrana kod svojih kupaca.

Autor
  • Dukic_martin Martin ĐUKIĆ, mag. ing. el.
    HEP ESCO d.o.o., Zagreb

    Rođen je 1989. godine u Vinkovcima, gdje je završio srednju Tehničku školu Ruđera Boškovića. Diplomirao je 2014. godine na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, na smjeru Elektroenergetika. Od 2015. godine radi u HEP ESCO-u, gdje je danas voditelj projekata energetske učinkovitosti, pri čemu su mu područje rada rasvjetni sustavi, elektromotorni pogoni i fotonaponski sustavi.

fast_rewindPovratak