Energetske zadruge i važnost lokalnog suvlasništva u projektima obnovljivih izvora

Energetske zadruge i projekti iskorištavanja obnovljivih izvora u vlasništvu građana bitna su stavka energetske tranzicije jer pomažu razvitku lokalne ekonomije, stvaraju nova radna mjesta, promoviraju obnovljive izvore, doprinose energetskoj neovisnosti, koriste lokalne resurse i povećavaju otpornost na tržišne krize.
Energetske zadruge građana pokazale su pozitivne rezultate u zemljama Europske unije i mogu se uspješno primijeniti u Hrvatskoj. Na primjer, u Njemačkoj više od 50% svih postrojenja koja koriste obnovljive izvore su u vlasništvu zadruga i građana, čime se osigurava da se dio koristi od razvoja obnovljivih izvora vraća lokalnoj zajednici. U Danskoj, vodećoj zemlji u iskorištavanju vjetroenergije, više od od 200 000 pojedinaca su članovi energetskih zadruga koje u suvlasništvu imaju više od 70% svih vjetroelektrana u Danskoj.
U Hrvatskoj trenutačno postoji desetak energetskih zadruga koje su sve u početnim fazama postojanja, a osim malih sunčanih elektrana, ni jedinice lokalne samouprave ni energetske zadruge nisu uključene u vlasništvo. S obzirom da se razvoj obnovljivih izvora u Hrvatskoj temelji na subvencioniranju proizvedene energije iz njih iz fonda u koji uplaćuju svi građani kroz posebnu naknadu na računu za električnu energiju, važno je omogućiti da se dio sredstava i koristi od tog fonda vrati natrag građanima i lokalnoj zajednici. U suprotnom, može doći do sve većih otpora na lokalnoj razini, što predstavlja veći rizik za investitore.

Autor
  • perm_identity dr. sc. Robert PAŠIČKO, dipl. ing.
    Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Ured Stalnog predstavnika u Hrvatskoj, Zagreb

fast_rewindPovratak

input