Plinske dizalice topline – cjelovito rješenje za klimatizaciju

Irena TIŠLJAR, dipl. ing.
Panasonic Marketing Europe GmbH, Podružnica Zagreb, Zagreb

Panasonic GHP (eng. gas heat pump) predstavlja se kao cjelovito rješenje i za potrebe grijanja i za potrebe hlađenja. U vrijeme kada plin polako dolazi u sve krajeve Hrvatske, rješenje poput plinske dizalice topline postaje sve interesantnije i investitorima i projektantima.
Uz mogućnost istovremenog rada sustava direktne ekspanzije i vodenog sustava za klimatizaciju i pripremu potrošne tople vode, dizalice topline Panasonic GHP odlikuje i povrat topline u sustav te, samim time, visoki stupnanj energetske učinkovitosti.
Plin se koristi kao primarni energent za pokretanje plinskog motora, a jedinica, osim što vrlo brzo postiže tražene radne parametre u režimu hlađenja i grijanja, radi s konstantnim kapacitetom i kod vanjske temperature -21 °C jer ne zahtijeva ciklus odleđivanja.
Jedinice Panasonic GHP su, u naravi, trigeneratorski uređaji jer se na vratilu motora koje pokreće kompresor nalazi i generator električne energije. Na takav način Panasonic GHP predstavlja sustav koji je u potpunosti neovisan o napajanju električne energije.
Pri tome na nekoliko primjera valja predstaviti sustave s plinskim dizalicama topline u hotelima koji su ostvareni diljem svijeta.

Back to programme

Organizers

Em_blue Banner_heso

Media Coverage

Ege_novi
Portal2015