Ekonomski okvir energetskog sektora u Hrvatskoj na primjeru greenfield-ulaganja u plinofikaciju Dalmacije

Werner CASAGRANDE, dipl. oec.
EVN Croatia plin d.o.o., Zagreb

U sve tri dalmatinske županije: Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, tvrtka EVN Croatia plin je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježila značajan interes za priključenje na plin, a posebice kada je riječ o javnim zgradama kao što su škole i bolnice, ali i velikim tvrtkama. U skladu s time, postoje razlozi za zadovoljstvo trenutačnim rezultatima, uzme li u obzir da se u Hrvatskoj još od 2008. bilježi višegodišnji pad u potrošnji plina, tako da je potrošnja plina 2012. bila jednaka kao 2008. godine, ali i da tvrtka gradi plinsku infrastrukturu na području koje do sada nije imalo iskustva s plinom i njegovim prednostima kao pouzdanog i pristupačnog izvora energije. Stoga valja vjerovati da će se kontinuirano povećavati bazu korisnika EVN Croatia plina u sljedećih 5 - 6 godina.
Isto tako, valja reći da je tvrtka, iako je svjesna i drugačijih stajališta u plinskom sektoru, uvijek naglašavala da je njezina situacija u potpunosti drugačija u odnosu na druge distribucijske tvrtke u Hrvatskoj. Kada je EVN ulazio na hrvatsko tržište, na temelju iskustava s austrijskim energetskim regulatorom i toga što se već tada znalo da će Hrvatska uskoro postati članica Europske unije, očekivalo se da će se Hrvatska energetska regulatorna agencija ponašati na jednak način. Zbog toga se očekivalo da će se metodologijom osigurati tarifa koja bi bila dovoljno atraktivna za korisnike, a ujedno i vrednovati nova investicija na osnovi distribucijske tarife. Ta se očekivanja nisu mogla ispuniti u okviru do nedavno važeće metodologije pa su određene tarife s kojima EVN Croatia plin nije bio zadovoljan. Zbog toga je tvrtka zatražila reviziju zakonitosti tarifa za distribuciju i opskrbu koje su određene 2012. godine. No, danas ima razloga za vjerovati da će nova metodologija, koja je objavljena u kolovozu ove godine i koja je u većoj mjeri usklađena s najnovijim energetskim propisima EU-a, na odgovarajući način vrednovati i poticati nove investicije u plinskom sektoru, kao što je ona koju ostvaruje EVN Croatia plin.
Inače, samim time što je potpisan 30-godišnji koncesijski ugovor, s pravom se smatra da EVN ima dugoročnu perspektivu u Hrvatskoj. Isto tako, valja vjerovati da će Hrvatska kao punopravna članica EU-a nastaviti poticati daljnji razvoj plinske industrije, ne samo boljom primjenom i provedbom propisa, već i započinjanjem novog investicijskog ciklusa koji je itekako potreban.

Back to programme

Organizers

Em_blue Banner_heso

Media Coverage

Ege_novi
Portal2015