Daljnji planovi gradnje plinske distribucijske mreže u Dalmaciji

Goran JURILJ, dipl. ing.
EVN Croatia plin d.o.o., Centar za korisnike Zadar, Zadar

Planovi tvrtke EVN Croatia plin, koncesionara za distribuciju prirodnog plina i gradnju plinske distribucijske mreže u tri dalmatinske županije za naredno razdoblje uključuju početak gradnje plinske mreže na području dvije preostale županije: Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske.
Kada je riječ o gradnji mreže, situacija u te dvije županije se donekle razlikuje. Tako je u Šibensko-kninskoj županiji već dobivena potvrda glavnog projekta, dok se u Splitsko-dalmatinskoj županiji tek vidi svjetlo na kraju prilično dugotrajnih razgovora o određenim pravnim pitanjima, što bi trebalo doprinijeti još bržem razvoju jedne od najpropulzivnijih poslovnih zona u Hrvatskoj, one u Dugopolju, dokle je magistralni plinovod stigao sredinom svibnja ove godine.
Cilj tvrtke je izgraditi baznu plinsku mrežu u sljedećih 5 - 6 godina, ovisno o tome koliko će se brzo ishoditi sve potrebne dozvole i organizirati građevinski radovi. Pri tome tvrtka kao jedan od najvećih greenfield-ulagača u infrastrukturu u Dalmaciji, ali i Hrvatsku općenito, želi ispuniti sve uvjete iz koncesijskog ugovora, ali i osigurati odgovarajući povrat uloženog kapitala. Tako će se nakon završetka spomenute faze plinofikacije širiti plinsku mrežu kad se god bude mogla postići ravnoteža potražnje i ekonomske isplativosti.

Povratak

Organizatori

Em_blue Banner_heso

Medijski pokrovitelji

Ege_novi
Portal2015