Budućnost primjene prirodnog plina u rezidencijalnom i komercijalnom sektoru – sinergija s obnovljivim izvorima

Početkom 21. stoljeća svijet je ušao u novo razdoblje, s promjenama u području energetike i ekologije koje bi mogle otežati razvoj plinskog tržišta u budućnosti. Zbog direktiva o energetskoj učinkovitosti i međunarodnih sporazuma o okolišu, u većini zemalja postoji trend smanjenja potrošnje energije, posebno u rezidencijalnom i komercijalnom sektoru. Ta situacija mijenja zahtjeve tržišta i postoji sve veća potreba za niskoenergetskim uređajima. Pored toga, postoje nove činjenice koje bi mogle postati prijetnja na budućem plinskom tržištu zato što novi uređaji još nisu potpuno spremni za tržište ili su još preskupi, zato što plinske tehnologije imaju poteškoće kod ulaska na perspektivno tržište hlađenja, zato što se potražnja za toplinom općenito smanjuje zbog jačanja regulacije, zbog toga što alternativni izvori dobivaju povlašten položaj itd.
S druge strane, svijet je također u prijelaznom razdoblju s pojavom novih tehnologija i goriva i to može biti stvarna prilika za plin da zadrži svoju ulogu u budućnosti. Može se reći da za plinsko gospodarstvo postoje određene prijetnje, ali i stvarne prilike. Teško je govoriti o novoj tehnologiji u industriji plinskih uređaja koja će biti dominantna, a da se istovremeno ne govori o sustavu čiji su oni sastavni dio. Vjerojatno je da budućnost neće donijeti samo nove uređaje, već će doći do pojave novih sustavnih filozofija:
• uređaji će biti multiuslužni, odnosno multienergetski
• uređaji možda neće biti u objektima, već izvan njih, a moguće je da će ih koristiti više vlasnika ili pružatelja usluga.
Teško je predvidjeti koja tehnologija će biti dominantna u tom području u bliskoj budućnosti jer je previše čimbenika u međusobnom djelovanju (razvoj tehnologije, cijena tehnologije, cijena energije, politika, poticaji, promocija itd). Štoviše, vanjski čimbenici koji mogu utjecati na razvoj događaja variraju od jedne do druge zemlje. Ipak, i pored svega moguće je predvidjeti neke scenarije o ulozi prirodnog plina u rezidencijalnom i komercijalnom sektoru u budućnosti, među kojima će svakako značajnu ulogu imati kombinirani sustav plinskih uređaja i tehnologija koje primjenjuju obnovljive izvore.

Author
  • perm_identity mr. sc. Semin PETROVIĆ, dipl. ing.
    Istraživačko-razvojni centar za gasnu tehniku (IGT) d.o.o., Sarajevo, Bosna i Hercegovina

fast_rewindBack