Borba za položaj obrtnika u društvu i poštivanje struke se nastavlja

Gospodarska i društvena kriza koja traje već godinama uvelike utječe na položaj obrtnika. Naime, cijela uslužna djelatnost svih proteklih godina u velikom je padu, a u tu se djelatnost ubraja i izvođenje plinskih instalacija i servisiranje plinskih uređaja. S druge strane, država u pravilu nema razumijevanja za probleme obrtnika, a 'vatrogasne mjere' kao što je nedavni, u medijima neprestano istican program 'Naplati pa plati' i još neke druge ništa nisu učinile na poboljšavanju stanja.
Istodobno, zbog teške materijalnog stanja većine stanovništva, u pitanje dolaze ispravnost plinskih uređaja i instalacija, a time i sigurnost građana. Naime, koliko god nešto bilo bolje, kvalitetnije, sigurnije, pouzdanije, štedljivije, ekološkije, sve se slama na činjenici da je to ujedno i skuplje.
Unatoč svim tim problemima i činjenici da se ne vidi neko 'svjetlo na kraju tunela', Sekcija plinoservisera i plinoinstalatera Udruženja obrtnika Grada Zagreba nastavlja u uhodanom smjeru, a temelji koji su postavljeni još prije nekoliko godina nastavljaju se unaprjeđivati. U skladu s time, neće se odustati od uvođenja reda na tržište plinskih uređaja i od inicijative da ih smiju ugrađivati i servisirati samo ovlaštene osobe, pri čemu se ideja o uvođenju 'servisne knjižice' plinskih uređaja smatra vrlo prikladnim rješenjem. U svakom slučaju, nastavlja se borba za položaj u društvu koji obrtnicima pripada te za struku i poštivanje pravila struke.

Author
  • perm_identity Tihomir MIHALIĆ
    Udruženje obrtnika Grada Zagreba, Sekcija plinoservisera i plinoinstalatera, Zagreb

fast_rewindBack