Aktualnosti iz projekta harmonizacije tehničke regulative u plinskoj struci

Rad na projektu 'Harmonizacija tehničke regulative za plinski sektor u zemljama Jugoistočne Europe' započeo je 2002. godine na osnovi inicijative plinskih udruga tih zemalja i Istraživačko-razvojnog centra za plinsku tehniku (IGT) iz Sarajeva.
Toj inicijativi za prilagodbu plinske struke zemalja Jugoistočne Europe europskom regulativnom sustavu pružila je Njemačka stručna udruga za plin i vodu (DVGW). Općepriznata pravila tehnike, koje izrađuje DVGW, čine čvrste temelje za razvoj plinske industrije i prepoznali su ih i zakonodavsto i javnost kao osnove sigurnosti opskrbe plinom.
U proteklih 12 godina, više od 200 tehničkih pravila DVGW-a za područje opskrbe plinom i primjene plina je prevedeno, adaptirano lokalnim uvjetima i pripremljeno za upotrebu. Njihova je primjena popraćena odgovarajućom edukacijom, stručnim obukama, obnavljanjem znanja i praćenjem nove tehničke regulative.
Stoga valja nešto više reći o DVGW-u i procesu izrade njegovih tehičkih pravila, ali i o samom projektu harmoninacije, odnosno o njegovim dosadašnjim i aktualnim aktivnostima i planovima za naredno razdoblje. Isto tako, valjalo bi ukratko prikazati i uvođenje ekspertnog sustava za plinsko gospodarstvo na primjeru eksperata za unutarnje plinske instalacije (TRGI-ekspert).

Author
  • perm_identity Aida BUČO-SMAJIĆ, dipl. ing.
    Deutscher Verein des Gas- und Wasserfaches e. V., Predstavništvo Sarajevo, Sarajevo , Bosna i Hercegovina

fast_rewindBack