Ključan alat za pouzdanu i sigurnu isporuku plina

Potkraj rujna prošle godine je u Gradskoj plinari Zagreb pušten u pogon novi sustav za nadzor, prikupljanje podataka i upravljanje plinskim distribucijskim sustavom (SCADA). To je bila već treća obnova SCADA-e u GPZ-u do sada: prva je puštena u rad 1982, a puštanje u rad druge obnove provedeno je u rujnu 2002. godine.
Novougrađeni sustav u primjeni je već nekoliko mjeseci i do danas već uvelike doprinosi pouzdanoj i sigurnoj isporuci plina krajnjim potrošačima. Pored niza prednosti u odnosu na dosadašnju SDADA-u kao što su: dostupnost hardverskog i softverskog održavanja, pristup s dislociranih lokacija, mogućnost povezivanja s drugim protokolima (GPRS, optička veza itd), mogućnost povezivanja s novorazvijenom lokalnom mrežom (LAN) GPZ-a, jedna od njezinih najbitnijih značajki je to što omogućava stalnu nadogradnju, ovisno o proširenjima mreže, odnosno povećanju broja priključenih potrošača.
Na njegovom razvoju i primjeni više mjeseci zajednički su radili stručnjaci GPZ-a i Končar - Inženjeringa za energetiku i transport, što znači da se radi o 100% domaćem rješenju.

Author
  • perm_identity Nikica DUJMOVIĆ, dipl. ing.
    Gradska plinara Zagreb d.o.o., Zagreb

fast_rewindBack