Vrijednost podataka u realnom vremenu za procesno i komercijalno upravljanje prirodnim plinom

Danas, kada se mnogo toga promatra kroz prizmu isplativosti i ekonomičnosti, točan podatak i informacija mogu značiti razliku profita i gubitka. Tako se i u upravljanju procesima prijenosa, distribucije i opskrbe prirodnim plinom može reći da je podatak o izmjerenoj potrošnji na nekom mjestu od iznimne važnosti za poslovanje svih subjekata. On određuje izravan prihod koji svi ostvaruju, ali i daje naznake koliko je isplativo i dalje distribuirati ili opskrbljivati tog korisnika i koliko je isplativo ulagati u daljnje proširenje mreže. Idealno bi bilo imati takve podatke za sva moguća mjesta u plinskoj mreži, no toj želji blizu su samo prijenosne plinske mreže, a distribucijske, na kojima se očekuje najveći broj komercijalnih transakcija i na kojima je priključen najveći broj korisnika, još jako daleko.
Sa samim početkom uvođenja informatičkih sustava za prikupljanje podataka i upravljanje plinskom mrežom (SCADA i slični sustavi), treba razmišljati o upotrebi tako prikupljenih podataka, koja na današnjem tržištu može biti vrlo velika. Počevši od informacije o opterećenju mreže, preko prognoze buduće potrošnje, do alokacije prodanih kubičnih metara plina po opskrbljivačima, vrijednost podataka može se iskoristiti kao čimbenik za procjenu isplativosti svakog novog ulaganja. A, ako ni to nije dovoljno, uvijek ostaje energetski regulator i država koji pokušavaju osigurati isplativost ulaganja u mreži i sustave za prikupljanje podataka i njihovo korištenje.
Stoga ukratko vrijedi predstaviti najnovije projekte procesnog i komercijalnog upravljanja u plinskoj industriji te najbolju praksu i iskustva iz primjene takvih informacijskih sustava.

Author
  • perm_identity Boris NJAVRO, dipl. ing., MBA
    Končar - Inženjering za energetiku i transport d.d., Zagreb
Others Authors

Dalibor SEVER, mag. ing. comp. sc.
Končar - Inženjering za energetiku i transport d.d., Zagreb

mr. sc. Zdravko OKLOPČIĆ, dipl. ing.
Končar - Inženjering za energetiku i transport d.d., Zagreb

fast_rewindBack