Uloga operatora transportnog sustava na tržištu plina

Aktivnosti Plinacra kao operatora plinskog transportnog sustava obilježene su u 2014. dinamičnim promjenama na tržištu plina, koje se uvelike reflektiraju i na 2015. godinu. Iz dugotrajnog procesa otvaranja tržišta prirodnog plina u Hrvatskoj, započetog 2008. godine, za Plinacro su proizašle posve nove obveze u smislu uvođenja i primjene novih pravila koja reguliraju odnose između sudionika na tržištu plina, njihova međusobna prava i obveze te definiraju složene poslovne procese unutar samog Plinacra.
Treba istaknuti kako se otvaranjem tržišta povećao broj sudionika, a samim time povećana je odgovornost Plinacra, koja se s transportnog sustava proširila i na cijelo tržište plina. Primjerice, uvođenjem virtualne točke trgovanja, omogućena je daljnja liberalizacija i unaprjeđenje tržišta plina.
U svrhu sigurnosti opskrbe i ispunjenja svih zakonskih i ugovornih obveza, Plinacro posebnu pozornost posvećuje uravnoteženju transportnog sustava, koje u uvjetima otvorenog tržišta svakodnevno postaje sve izazovnije i za Plinacro i za sve sudionike.

Author
  • perm_identity Vlatka PREDAVEC, dipl. ing.
    Plinacro d.o.o., Zagreb

fast_rewindBack