16. HRVATSKI SEMINAR O TLAČNOJ OPREMI

Zagreb, Kongresni centar 'Antunović', Zagrebačka avenija 100/A
23. svibnja 2019.
location_onZagreb, Kongresni centar ‘Antunović’, Zagrebačka avenija 100/A
date_range23. svibnja 2019.
Tako je bilo na ovogodišnjem Seminaru

Novi Pravilnik o pregledu i ispitivanju opreme pod tlakom trebao bi svjetlo dana ugledati početkom lipnja. Taj važni podzakonski propis ponajprije bi trebao podići sigurnost takve opreme u radu jer je glavna razlika u odnosu na dosadašnji, koji je donesen prije dvije godine i koji je doista unio goleme promjene za sve koji u svojem svakodnevnom radu dolaze u doticaj s problematikom opreme pod tlakom, postroženje kriterija za inspektore za tehničke preglede i ispitivanja opreme. No, sasvim je sigurno kako će još proći vremena da se sve stvari iz tog propisa, kao što je to u struci uobičajeno, nađu svoje mjesto i u praksi.

Njegovo donošenje već za desetak dana najavio je Robert Blažinović, univ. spec. oec., načelnik Sektora za industrijsku politiku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u uvodnom izlaganju na 16. hrvatskom seminaru o tlačnoj opremi koji su organizirali ENERGETIKA MARKETING i Hrvatska stručno-znanstvena udruga za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO). Pri tome je također istaknuo kako se u pripremi novog Pravilnika željelo uključiti što je više moguće zainteresiranu javnost, kao i sva praktična iskustva s terena.
Predsjednik Organizacijskog odbora Seminara, prof. dr. sc. Srećko Švaić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu kazao je kako svi sudionici - od vlasnika, odnosno korisnika opreme pod tlakom, preko inspekcijskih tijela, do nadležnog ministarstva i novoosnovanog Državnog inspektorata moraju biti svjesni da je svaki akt pa i Pravilnik 'živa stvar' koja se mora nadopunjavati kako bi se osigurala njegova kvalitetna primjena i ažurirati novim tehničkim spoznajama. "Upravo zato uz Pravilnik izlaze i Tehničke upute za njegovu kvalitetniju primjenu koje služe kao referenca za osiguranje njegove dosljedne primjene", naglasio je.

U sklopu Seminara održan je i okrugli stol o iskustvima iz prakse, sanaciji i rekonstrukciji opreme pod tlakom i inspekcijskim pregledima nakon tih postupaka te pregledima i ispitivanjima vatrogasnih aparata, a raspravljalo se i o nadležnosti za obuku za provođenje pregleda i ispitivanja boca za disanje, najčešće za ronjenje. Pri tome je Zdravko Skočić, dipl. ing., voditelj Odjela tehničkog biroa u TPK - Zavodu, napomenuo kako bi odluke o tome je li riječ o sanaciji ili rekonstrukciji opreme pod tlakom najbolje trebalo donositi 'od slučaja do slučaja'. To je potvrdio i Velimir Perkušić, dipl. ing., voditelj Sektora tehničke inspekcije u tvrtki TÜV Croatia, dodajući kako tu odluku svakako trebaju donositi korisnik, odnosno vlasnik opreme u uskoj suradnji s inspekcijskim tijelom.

Galerija slika: 16. HRVATSKI SEMINAR O TLAČNOJ OPREMI

Organizatori
Medijski pokrovitelji
Pokrovitelji: