Popravci opreme pod tlakom primjenom kompozitnih materijala

Kompozitni materijali se mogu uspješno koristiti i kod popravaka (sanacija, reparacija) opreme pod tlakom. Pri tome se može raditi o elementima kao što su crpke, izmjenjivači topline, spremnici, cjevovodi, ventili, turbine, ventilatori i separatori. Naime, u posljednjih se nekoliko godina udio korištenja kompozitnih materijala u proizvodnji i u održavanju progresivno povećava i ono zahvaljujući svojim karakteristikama zamjenjuje konvencionalna rješenja od nehrđajućih čelika. Razlog tome su velike otpornosti novih kompozitnih materijala na trošenje od korozije, erozije kavitacije i kemijskog djelovanja.
Tvrtka INA Adria usvojila je tu metodu i koristi je na održavanju cjevovoda plinskih platformi na Jadranu.
Rezultati istraživanja koji su 2018. godine provedeni na Institutu za tehnologiju materijala Sveučilišta u Miskolcu u Mađarskoj potvrdili su prikladnost materijala Belzona Super Wrap II za takve namjene. Pri tome su na cijevnoj dionici provedena ispitivanja materijala na umor, čvrstoće i kompaktnosti.

Autor
  • Strelar_ivan Ivan STRELAR, dipl. ing.
    ISEA d.o.o., Zagreb

    Rođen je 25. studenoga 1940. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1968. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. U razdoblju 1961. - 1964. radio je u tvrtki Ventilator u Zagrebu na razvoju plamenika i ponovno 1968. - 1970. kao inženjer primjene na izgaranju. U razdoblju 1970. - 1972. godine radio je u tvrtki Haden Young Carrier iz Londona (Velika Britanija) kao inženjer-projektant za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju bolnica i hotela, 1972. - 1976. je vodio tehničku službu tvrtke Dimnjak Zagreb na poslovima kontrole izgaranja, a 1976. - 1983. radio je u tvrtki Interinženjering iz Zagreba kao strojarski inženjer za nadzor. U razdoblju 1983. - 2016. godine radio u tvrtki Euroinspekt-Tehnokem iz Zagreba koja koja se bavi kontrolom dimnjaka, ugljena, mineralnih gnojiva, ukopanih spremnika i otpadnih voda. Uz to, posljednjih 20 godina vodi i tvrtku ISEA koja je ekskluzivni distributer kompozitnih materijala britanskog proizvođača Belzona. Na temelju svojih praktičnih iskustava objavio brojne radove na domaćim i stranim stručnim skupovima iz područja zaštite zraka od onečišćenja produktima izgaranja, optimiranja toplinskih procesa, izgaranja u fluidiziranom sloju i praktičnih rješenja, ukopanih spremnika (kontrola propuštanja i sanacije), sanacija dimnjaka i standardizacije kontrole, dimnjačarske struke itd. Dobitnik je Međunarodne nagrade za energetiku u Washingtonu (SAD) 1986. i Priznanja Europske udruge dimnjačara (ESCHFOE) u Kuopiou (Finska) 2005. godine.

fast_rewindPovratak