Periodički pregledi kompozitnih boca za ukapljeni naftni plin

U sklopu ukupne ponude distributera ukapljenog naftnog plina na hrvatskom tržištu se od 2009. godine nalaze i kompozitne boce. Nakon 10 godina njihove uporabe važeća regulativa propisuje periodički pregled.
Dok su kriteriji prihvatljivosti za standardnu čeličnu bocu za UNP općepoznati i rezultat su opsežnog iskustva, pristup periodičkom pregledu kompozitnih boca doveo je i do razvoja alternativnih metoda pregleda.
U skladu s time, valja pokazati specifičnosti kompozitnih boca u odnosu na standardne čelične boce kao što su:
• najčešća oštećenja tijekom uporabe
• način provođenja periodičkog pregleda
• mogućnosti popravka.
Ispunjenjem svih zahtjeva važeće regulative kod periodičkog pregleda kompozitnih boca osigurava se, korištenjem boca u sljedećem propisanom razdoblju, minimalna sigurnost ljudi, okoliša i materijalnih dobara.

Autor
  • Smoljo_zoran Zoran SMOLJO, mag. ing. mech.
    TÜV Croatia d.o.o., Slavonski Brod

    Rođen je 21. svibnja 1967. godine u Šapcima. Diplomirao je 1994. na VI/I sveučilišnom stupnju strojarstva i 2015. godine na diplomskom sveučilišnom studiju strojarstva na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U razdoblju 1995. – 2005. godine radio je u tvrtki Đuro Đaković Montaža, u marketingu i Sektoru zavarivanja i osiguranja kvalitete, 2005. - 2007. u tvrtki Đuro Đaković Inženjering kao voditelj projekata, a 2007. - 2008. u tvrtki Artes Inženjering također kao voditelj projekata. Od 2008. godine radi u tvrtki TÜV Croatia, na poslovima tehničke inspekcije i nadzora prema hrvatskim i europskim propisima, odnosno kao inspektor za opremu pod tlakom i voditelj Odjela pokretne tlačne opreme. Govori engleski, a služi se i njemačkim jezikom.

fast_rewindPovratak