Razdjelnicima do ušteda

U posljednjih nekoliko godina u medijima su sve češći prilozi s temom razdjelnika troškova u sustavima grijanja u stambenim i poslovnim zgradama koje imaju centralno grijanje (zajedničku kotlovnicu) ili su pak spojeni na toplinarski sustav. Naravno, pri tome se uvijek radi o negativnom kontekstu.
Ipak, rezultati iz Vukovara iz također posljednjih nekoliko godina pokazuju da negativnom kontekstu nema mjesta. Baš suprotno, upravo zahvaljujući ugrađenim razdjelnicima na svim ogrjevnim tijelima u zgradama koje su spojene na vukovarski toplinarski sustav kojim upravlja tvrtka Tehnostan ostvarena su značajna sniženja troškova za grijanje kod krajnjih potrošača. Dakako, pri tome se ne bi smjelo zanemariti neke druge mjere koje su provedene na tim zgradama i sustavima grijanja s ciljem povećanja energetske učinkovitosti i zgrada i sustava grijanja, ali i samog vukovarskog toplinarskog sustava.
Istodobno, treba reći kako je vukovarski toplinarski sustav danas prvi takav sustav u Hrvatskoj koji se jednim dijelom oslanja i na obnovljive izvore. Tako je jedna toplana već prije nekoliko godina preuređena na primjenu peleta kao goriva, a upravo je pred dovršetkom izgradnja prve hrvatske solarne kotlovnice toplinarskog sustava.

Autor
  • Bakula_zeljko Željko BAKULA, dipl. ing.
    Tehnostan d.o.o., Vukovar

    Rođen je 13. veljače 1956. godine. Diplomirao je strojarstvo 1982. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Danas je tehnički rukovoditelj tvrtke Tehnostan iz Vukovara koja se bavi proizvodnjom i distribucijom toplinske energije, upravljanjem zgradama i pružanjem dimnjačarskih usluga.

fast_rewindPovratak

input