Izgradnja postrojenja za proizvodnju toplinske energije snage 20 MW

Sarajevska tvrtka za proizvodnju i distribuciju toplinske energije KJKP Toplane Sarajevo kontinuirano radi na ostvarivanju i provođenju projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. S obzirom na kontinuirano proširenje urbanih sredina, Toplane Sarajevo su usporedno s time započele i izgradnju suvremenih postrojenja za opksrbu toplinskom energijom novih stambenih i poslovnih objekata koji se grade na području Kantona Sarajevo.
Jedna od takvih aktivnosti je bila i izgradnja novog postrojenja za proizvodnu toplinske energije snage 20 MW. Radi se o suvremenom postrojenju koje je posve automatizirano i hidraulički optimirano, odnosno proizvodi samo onu količinu topline koja je trenutačno potrebna potrošačima uz veoma visok stupanj iskoristivosti i uz što manju potrošnju goriva.
Osim velike energetske učinkovitosti, značajka tog postrojenja je da ima iznimno male emisije štetnih onečišćivača u dimnim plinovima. Postrojenje je posve automatizirano i opremljeno najsuvremenijom opremom, čime je omogućena kontinuirana proizvodnja toplinske energije bez posade.
Značaj izgradnje takvog postrojenja se ogleda i u činjenici da su cjelokupan inženjering, od projektiranja do izvođenja svih strojarskih i elektrotehničkih radova, izvodile Toplane Sarajevo sa svojim kadrovima.

Autor
  • Dzubur_admir Admir DŽUBUR, dipl. ing.
    KJKP Toplane Sarajevo d.o.o., Sarajevo, Bosna i Hercegovina

    Rođen je 13. lipnja 1964. godine u Sarajevu (Bosna i Hercegovina). Diplomirao je strojarstvo na Strojarskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, na Energetskom smjeru. Uz to, položio je stručni ispit iz područja strojarstva. U razdoblju 1990. - 1992. godine radio je u tvrtki Uniklima iz Sarajeva kao inženjer u razvojnom i projektnom birou, 1995. - 2000. u tvrtki UNIS Energotehnika kao tehnički direktor, a 2000. - 2003. u tvrtki UNIS Energetika kao direktor sektora. Od 2003. godine radi u sarajevskoj toplinarskoj tvrtki KJKP Toplane Sarajevo, gdje je najprije bio šef odjela, a zatim i direktor Sektora servisa, dok je od 2013. direktor tvrtke. Govori engleski jezik. Oženjen je i otac dvoje djece.

Ostali autori

Nihad KURTALIĆ, dipl. ing.
KJKP Toplane Sarajevo d.o.o., Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Asmir SALIHOVIĆ, dipl. ing.
KJKP Toplane Sarajevo d.o.o., Sarajevo, Bosna i Hercegovina

fast_rewindPovratak

input