Od kotlovnice do krajnjeg korisnika

Grupacija HERZ sa sjedištem u Beču danas je jedini austrijski i jedan od najznačajnijih svjetskih proizvođača opreme za sustave grijanja, hlađenja, pripreme potrošne tople vode, opskrbe pitkom vodom i plinom, ali i za iskorištavanje obnovljivih izvora energije.
Kada je riječ o proizvodnji toplinske energije, tvrtka sa svojim opsežnim programom može pokriti široki raspon potreba i toplinskih učina: od kotlova za obiteljske kuće i manje zgrade, do složenih postrojenja za opskrbu toplinom cijelih industrijskih pogona i naselja. Program obuhvaća energetska postrojenja na biomasu s učinom 4 kW - 20 MW, kotlove za rijetke vrste goriva, toplovodne, vrelovodne i parne kotlove, postrojenja s termičkim uljem, kogeneracijska postrojenja, generatore vrućeg zraka za sušare i dizalice topline s učinom 5 - 110 kW.
U Hrvatskoj je do sada ostvareno nekoliko projekata manjih toplinarskih sustava u čijim je kotlovnicama ugrađena oprema HERZ. Najzanimljiviji od njih svakako je prvi hrvatski toplinarski sustav naselja u Pokupskom, gdje je na toplanu na biomasu s toplinskim učinom 1 MW priključeno oko 30 korisnika, između kojih i osnovna škola, šumarija i poslovnica Elektre. Uz to, tu su i projekti u Petrinji i Glini, a valja napomenuti da tvrtka ima niz sličnih uspješno izvedenih projekata i u matičnoj zemlji, Austriji.
No, krajnjim korisnicima HERZ je vjerojatno najpoznatiji po svojem opsežnom programu termostatskih ventila i glava i armature i regulacijske opreme za sustave grijanja. Pri tome je poseban naglasak postavljen na program ventila za regulaciju i hidrauličko uravnotežavanje sustava grijanja pa se i u sklopu hrvatske podružnice nalazi tehnički tim osposobljen za izvođenje servisa i hidrauličkog uravnoteženja sustava, a ta je usluga besplatna za sve HERZ-ove regulacijske ventile ugrađene na području Hrvatske.

Autor
  • Vojvodic_davor Davor VOJVODIĆ, dipl. ing.
    HERZ Armaturen d.o.o., Zagreb

    Rođen je 25. studenoga 1954. godine. Diplomirao je 1979. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Od 2008. godine radi u tvrtki HERZ Armaturen iz Zagreba, gdje je danas voditelj regulacijske tehnike.

fast_rewindPovratak

input