Energetska učinkovitost u sustavima distribucije toplinske energije

Energetska učinkovitost, smanjenje emisije ugljičnog dioksida i snižavanje ukupnih troškova energije u proizvodnji i distribuciji imperativi su za sve koji se danas bave distribucijom toplinske energije. Uostalom, jedan od poznatih ciljeva koje je za 2020. godinu postavila Europska komisija je i smanjenje emisija CO2 za 20%.
U okruženju suvremenog gospodarstva u kojem vlada oštra konkurencija s ostalim izvorima energije vrlo je važno racionalno razmišljati, pratiti troškove sustava i konstantno osmišljavati načine za njihovo snižavanje, odnosno za snižavanja cijena energije.
U skladu s time, vrijedi prikazati mogućnosti za snižavanje troškova i smanjenje emisija CO2 u sustavima za distribuciju toplinske energije, odnosno cjevovodima, uz osvrt na suvremene alate za optimalan odabir cijevi.

Autor
  • Lovric_darko Darko LOVRIĆ, dipl. ing., DSM
    REUS Inženjering d.o.o., Zagreb

    Rođen je 17. studenoga 1969. godine u Slavonskom Brodu. Diplomirao je strojarstvo 1995. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, na smjeru Strojarske konstrukcije. Uz to, 1997. godine je završio i program 'Diploma Study in Management'. U razdoblju 1996. - 1997. godine radio je u tvrtki Đuro Đaković Inženjering iz Slavonskog Broda kao suradnik na projektu TE Plomin 2, a 1997. - 1998. u tvrtki MAB Commerce iz Zagreba kao voditelj prodaje. Od 1998. godine je direktor tvrtke REUS Inženjering iz Zagreba.

fast_rewindPovratak

input