Bg

Rješenja za smanjenje potrošnje rashladne vode u industrijskim postrojenjima i većim institucionalnim objektima

Očekuje se da će potražnja za pitkom vodom porasti za 40% u sljedeća dva desetljeća, što predstavlja velike izazove u industriji koja mora preispitati način kojim upravlja vodenim resursima za svoje dobro i za dobrobit kupaca i zajednice u kojoj posluje.
Inovativne tehnologije, kontinuirano praćenje podataka u stvarnom vremenu i adekvatni tretmani vode pomažu smanjiti potrošnju vode i ostalih energenata uz povećanje energetske učinkovitosti u svim industrijama.
Evaporativni rashladni sustavi su jedni od većih potrošača vode u industrijskim postrojenjima pa i u proizvodnji industrijskih i medicinskih plinova. Tako potrošnja vode za hlađenje u pogonu tvornice Messer iznosi više od 100 000 m3 godišnje.
Uvođenjem nove tehnologije 3D Trasar, kojom se kontinuirano prate adekvatni parametri pripremljene vode za nadopunu i recirkulacijske vode (kao što su pH vrijednost, električna vodljivost, ORP, zamućenost, količina polimera, temperatura itd.) planira se smanjiti potrošnja vode za više od 15 000 m3, a doziranje adekvatnih inhibitora, biocida i soli za pripremu vode za više od 35%. Time se također smanjuje i količina otpadnih voda i dodanih kemikalija u otpadnim vodama.
Tim inovativnim rješenjima tvrtke Aqua Kem u suradnji s tvrtkom Nalco Water nije riješen samo problem nadopune rashladne vode bunarskom vodom, već je postignuta i ušteda na ostalim energentima, a time i povećana učinkovitost rashladnog postrojenja.

Predavač
  • Deotto_ivan Ivan DEOTTO, univ. bacc. ing. geol.
    Aqua Kem d.o.o., Zagreb

    Po struci je inženjer geologije. Još tijekom studiranja, 2011. godine radio je na projektu 'Geokemijska karakterizacija okoliša slivnog područja donje Neretve', gdje se upoznao s kemizmom vode. Od 2015. godine je inženjer za tehničku podršku i prodaju u tvrtki Aqua Kem koja je distributer kemikalija Nalco Water, a iskustvom u tretmanima voda pomaže raznim industrijama postignuti globalne potrebe za održivim razvojem.

fast_rewindPovratak