Bg

Digitalna revolucija (i) u opskrbi vodom

Digitalna revolucija je čvrsto ugrađena u svakodnevni život: od načina na koji se međusobno komunicira, do načina na koji se upravlja financijama. Digitalna revolucija također ima velik utjecaj na vodni sektor jer njemu i njegovim kupcima omogućava tranziciju prema novoj paradigmi upravljanja gradskim vodama.
Vodoopskrbna poduzeća u regiji suočavaju se s ozbiljnim izazovima s obzirom na raspoloživu radnu snagu općenito, a posebno uzimajući u obzir rastuće potrebe u kontroli i smanjenju neprihodovane vode (eng. NRW, non revenue water), odnosno gubitaka vode. U prosjeku, gubici vode u regiji iznose 50% te su potrebna poboljšanja u svim aspektima, posebno u obnavljanju mreža.
S povećanim pritiscima globalnih promjena gradovi budućnosti će imati problema s učinkovitim upravljanjem vodnim resursima. Premda transformacija nije uvijek jednostavna, sa starenjem infrastrukture, nedovoljnim ulaganjima, promjenom klime i demografijom, digitalizacija vodoopskrbnih sustava se sada ne smatra 'opcijom', već 'imperativom'. Temeljni elementi vodnih usluga - održivost resursa, upravljanje infrastrukturom i financijska stabilnost - godinama su pod prijetnjom.
Transformativna digitalna rješenja su u funkciji transformacije u metodama upravljanja, a obuhvaćaju:
• optimiranje procesa: senzori kvalitete u kombinaciji s algoritmima za optimiranje procesa obrade, snižavanje kapitalnih i operativnih troškova
• prediktivno održavanje: povezivanje rješenja i opreme za održavanje kako bi se smanjili zastoji i kvarovi kritične opreme i cjevovoda
• digitalnu radnu snagu: komunalni profesionalci obučeni za digitalne tehnologije i korištenje digitalnih terenskih sustava za poboljšanje planiranja i rasporeda, optimiranje logistike i učinkovitije upravljanje incidentima.

Predavač
  • Gavrilovic_vojkan Vojkan GAVRILOVIĆ
    GDi d.o.o., Zagreb

    Stariji je konzultant s dugogodišnjim iskustvom u području razvoja poslovnih rješenja i implementacije za lokalnu i regionalnu samoupravu i komunalne poslove.

fast_rewindPovratak